Οι περισσότεροι Σέρβοι στο ασταθές βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκοτάρουν ένα τοπικό δημοψήφισμα την Κυριακή για την απομάκρυνση των Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις δήμους των οποίων ο διορισμός οδήγησε σε βία πέρυσι, δήλωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Κοσσυφοπέδιο είναι κυρίως Αλβανοί, αλλά περίπου 50.000 Σέρβοι στο βορρά απορρίπτουν την κυβέρνηση της Πρίστινα και βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους. Πρώην σερβική επαρχία, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 μια δεκαετία μετά από μια εξέγερση των ανταρτών.
Περίπου το μεσημέρι, λιγότεροι από 100 από τους περίπου 46.000 εγγεγραμμένους Σέρβους ψηφοφόρους είχαν ψηφίσει και στους τέσσερις κυρίως σερβικούς δήμους – Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβετσάν, Ζούμπιν Ποτόκ και Λεπόσαβιτς, ανέφερε η επιτροπή. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. (05:00 GMT) και ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 μ.μ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση της Πρίστινα συμφώνησε να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και να διεξαγάγει νέες, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δυτικών προστάτων αφού οι Σέρβοι της περιοχής μποϊκόταραν συντριπτικά την ψηφοφορία τον Απρίλιο του 2023.
Όμως το σχέδιο της Πρίστινα για προεκλογικό δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν έπρεπε να απολυθούν οι τέσσερις δήμαρχοι απορρίφθηκε από το κορυφαίο τοπικό κόμμα Srpska Lista (Σερβική Λίστα), λέγοντας ότι οι δήμαρχοι έπρεπε απλώς να είχαν παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία.
Η Srpska Lista είπε ότι η ακεραιότητα του δημοψηφίσματος υπονομεύτηκε από μια εκστρατεία πίεσης και εκφοβισμού των ντόπιων Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, κατηγορίες που η Πρίστινα αρνήθηκε.
Ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μέρος μιας αρχικής συμφωνίας μεταξύ Πρίστινα, Βελιγραδίου και διεθνών μεσολαβητών με στόχο την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη διακυβέρνηση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Η Srpska Lista προέτρεψε επίσης τους ντόπιους Σέρβους να μποϊκοτάρουν τις ενδιάμεσες εκλογές για τους δημάρχους, πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.
Η Σερβία, υποστηριζόμενη από τους συμμάχους της Ρωσία, Κίνα καθώς και πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναγνώρισε ποτέ την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου.
Η διαμάχη για τις τέσσερις δημαρχίες κλιμακώθηκε στα τέλη του 2022 αφού οι Σέρβοι παραιτήθηκαν από όλες τις επίσημες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και των τοπικών διοικήσεων εν μέσω διαφωνίας σχετικά με την απόφαση της Πρίστινα να εισαγάγει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων του Κοσσυφοπεδίου για τους ντόπιους Σέρβους.
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν περάσει χρόνια σε διαμεσολαβημένες συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, αλλά η πρόοδος ήταν αργή και αμαυρώθηκε από εξάρσεις βίας μεταξύ των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και, περιστασιακά, των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Οι τακτικές τοπικές εκλογές στο υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2025.