ΑΘΗΝΑ
02:28
|
04.05.2024
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη, 23 Απριλίου, στις 12:00.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβλήθηκε για αύριο, Τρίτη στις 12:00, η δίκη του Ιρανού πρόσφυγα, Χομαγιούν Σαμπετάρα, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Ο Χομαγιούν έφυγε το 2021 από την πατρίδα του με προορισμό την Γερμανία, ώστε να επανενωθεί με τις δύο κόρες του.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αναγκάστηκε να οδηγήσει όχημα, στο οποίο επέβαιναν άλλοι επτά μετανάστες και συνελήφθη στα σύνορα από την ελληνική αστυνομία. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών και έως τώρα έχει εκτίσει ποινή 2,5 ετών, όπου και δικάζεται σε δεύτερη φάση.

Αναδημοσιεύουμε τα καλέσματα των οργανώσεων από την σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Άμεση απελευθέρωση του Homayoun Sabetara!
Τα κράτη και οι στρατοί είναι οι “διακινητές”, οι βασανιστές και οι δολοφόνοι!

Η περίπτωση του Homayoun Sabetara δεν είναι πρωτότυπη για το ελληνικό κράτος και την ελληνική δικαιοσύνη. Ένας μετανάστης κυνηγημένος από το κράτος καταγωγής του, στην περίπτωση μας το Ιράν, που εξαναγκάστηκε να οδηγήσει όχημα από το σημείο αναχώρησης κοντά στα τουρκοελληνικά σύνορα, στο οποίο επέβαιναν επτά επιπλέον άτομα, καταδικάζεται σε μια δίκη παρωδία -χωρίς διερμηνεία, παράτυπα και παράνομα- με την εξαιρετικά βαριά κατηγορία του “διακινητή”. Ο Homayoun Sabetara καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη και έχει ήδη εκτίσει, άδικα, τα 2,5.

Με την ίδια κατηγορία, και με τον ίδιο, συνοπτικό και βάναυσο, τρόπο απονομής “δικαιοσύνης” στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται χιλιάδες ακόμη μετανάστες. Την ίδια στιγμή που το ελληνικό λιμενικό συνεργάζεται ανοιχτά με τους δουλεμπόρους της Λιβύης, που πνίγει εν ψυχρώ χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες σε όλο το μήκος των συνόρων, που δολοφονεί στον Έβρο, όσοι και όσες διαφύγουν της δολοφονικής του πολιτικής, αν τυχόν βρίσκονται στο τιμόνι οποιουδήποτε οχήματος κατηγορούνται για διακίνηση. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι μετανάστες που φυλακίστηκαν γιατί “διακινούσαν” την ίδια τους την οικογένεια. Ακόμα και στο ναυάγιο της Πύλου, τον Ιούνιο του 2023, 9 μετανάστες θεωρούνται υπεύθυνοι για το τραγικό ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ όλες και όλοι γνωρίζουμε πως δολοφονήθηκαν από το ελληνικό λιμενικό. Οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων, των δολοφονιών στα σύνορα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των φυλακών είναι κομμάτι του κοινωνικού πολέμου μεταξύ του δίπτυχου κράτος -κεφάλαιο και του σύγχρονου προλεταριάτου και για αυτές είναι συνένοχο όλο το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου (πασοκ συριζα νδ).

Η φυλάκιση του Homayoun Sabetara, όπως και των χιλιάδων παρόμοιων περιστατικών, πρέπει να σταματήσει τώρα

Ντόπιες και μετανάστριες να γκρεμίσουμε κέντρα κράτησης και φυλακές
Καλούμε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα 22/4, 9 πμ, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ανάρες, Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ HOMAYOUN SABETARA

Τον Αύγουστο του 2021 ο Homayoun Sabetara, μετανάστης ιρανικής καταγωγής, συνελήφθη στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της «παράνομης διακίνησης» μεταναστ(ρι)ών. Έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και εκδικάστηκε η υπόθεσή του, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης με το δικαστήριο να αποφαίνεται πως ο ίδιος παραλάμβανε και προωθούσε παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός πως -όπως συμβαίνει και στην περίπτωση άλλων μεταναστ(ρι)ών- η προσωπική του ιστορία διαφέρει θεμελιωδώς από εκείνη που οι ελληνικές αρχές και οι δικαστικοί θεσμοί ανέλαβαν να κατασκευάσουν με σκοπό να προβάλουν στο πρόσωπό του τη σκοτεινή φιγούρα του διακινητή. Στην πραγματικότητα, ο Homayoun επιχείρησε να διαφύγει από την χώρα καταγωγής του, το Ιράν, και να μεταβεί στην Ευρώπη ώστε να επανενωθεί με τις κόρες του που ζούσαν στη Γερμανία. Στην προσπάθειά του αυτή αναγκάστηκε να οδηγήσει το όχημα, με το οποίο αυτός και άλλοι 7 μετανάστες, διέσχισαν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στο σημείο του Έβρου. Με πρόφαση, λοιπόν, το ότι βρισκόταν πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, ο Homayoun Sabetara κατηγορείται ως διακινητής και βρίσκεται υπό κράτηση από την ημέρα της σύλληψής του έως σήμερα, ενώ με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες κρατείται, η υγεία του επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο (είχε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας όταν έφυγε από το Ιράν).

Σε συνέχεια της πρωτόδικης απόφασης του Σεπτεμβρίου του 2022, τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα εκδικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, στη Θεσσαλονίκη, η υπόθεση του Homayoun. Aπό πλευράς μας, θεωρούμε πως η υλική μας στήριξη και η αλληλεγγύη στο πρόσωπό του είναι δεδομένες, με στόχο την άρση όλων των κατασκευασμένων κατηγοριών. Από την άλλη, θεωρούμε επίσης σημαντικό να επισημάνουμε αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη δίκη, καθώς ο Homayoun δεν αποτελεί μία εξατομικευμένη περίπτωση, μία εξαίρεση στον κανόνα. Η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και η απόδοση των κατηγοριών του «λαθρεμπόρου» και του «διακινητή» στο πρόσωπο των μεταναστριών αποτελούν πάγια μέθοδο του ελληνικού κράτους, στην προσπάθεια της επινόησης ενός αποδιοπομπαίου τράγου για το λεγόμενο «μεταναστευτικό φαινόμενο». Με αυτόν τον τρόπο, οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της μετανάστευσης απομειώνονται και οι αιτίες της εξαντλούνται και ανάγονται στη δράση και τη μηχανορραφία κάποιων ολιγάριθμων «κακόβουλων» δρώντων, των διακινητών. Η αστυνομία παρουσιάζει «επιτυχίες», συλλαμβάνοντας κυρίως αιτούντες άσυλο ή και φτωχοδιάβολους που σχετίζονται με κάποιο μικρό τμήμα της «διακίνησης» (π.χ. σύντομη φιλοξενία ή μεταφορά από πόλη σε πόλη), ενώ τα μεγάλα κεφάλια δεν αγγίζονται (αν δεν συνεργάζονται κιόλας με τις αρχές). Ας αναφέρουμε επίσης ότι μετά το κρατικό έγκλημα στην Πύλο έγινε γνωστό ότι μεγάλο μέρος της διακίνησης από τη Λιβύη οργανώνεται από το περιβάλλον του «συμμάχου» Χαφτάρ).

Επιπλέον, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης συνιστά μία από τις κύριες τεχνικές διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου που, σε συνδυασμό με την πολιτική των κλειστών συνόρων, των pushback και των κέντρων κράτησης, συγκροτούν έναν ενιαίο και αλληλοτροφοδοτούμενο μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους που θα επιδίωκαν να διασχίσουν τα σύνορα από το να το επιχειρήσουν, διασπείροντας τον φόβο και προτάσσοντας την ενδεχόμενη απειλή της ποινικοποίησης και της συνακόλουθης φυλάκισης. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, πως τα άτομα που κατηγορούνται για «παράνομη διακίνηση» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στις ελληνικές φυλακές, με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να μην είναι ελληνικής καταγωγής.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ HOMAYOUN SABETARA

ΟΛΑ / ΟΛΕΣ / ΟΛΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 9 π.μ.

Stop War On Migrants

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα