ΑΘΗΝΑ
05:30
|
15.11.2024
Πρόκειται για την πρώτη σκόπιμη αλληλεπίδραση ανθρώπου και φάλαινας στη «γλώσσα» των μεγάπτερων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία φάλαινα κατάφεραν να συνεννοηθούν για πρώτη φορά στα χρονικά επιστήμονες Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις που επέβαιναν σε ερευνητικό σκάφος ενώ αυτό έπλεε ανοικτά της νοτιοανατολικής Αλάσκας με σβηστές μηχανές.

Πρόκειται για την πρώτη σκόπιμη αλληλεπίδραση ανθρώπου και φάλαινας στη «γλώσσα» των μεγάπτερων.

Η ομάδα των επιστημόνων ανέφερε πως από το σκάφος τους έπαιξαν ένα ηχογραφημένο κάλεσμα μεγάπτερων φαλαινών και μία από τις φάλαινες του ίδιου είδους που ήταν στην περιοχή «απάντησε» με παρόμοιο ήχο.

Η Δρ. Μπρέντα ΜακΚάουαν, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, που εξέπεμψε το κάλεσμα, εξήγησε μιλώντας στο BBC News:

«Για να κρατήσω το ζώο απασχολημένο, άρχισα να προσπαθώ να ταιριάξω τα κενά ανάμεσα στα καλέσματα. Αν ο Τουέιν περίμενε 10 δευτερόλεπτα, περίμενα κι εγώ 10 δευτερόλεπτα. Ταιριάξαμε στη συνομιλία μας, και ανταλλάξαμε καλέσματα 36 φορές σε διάστημα 20 λεπτών».

Το τραγούδι της μεγάπτερης φάλαινας θεωρείται ότι είναι από τα πιο πολύπλοκα στο ζωικό βασίλειο.

Το 1952, ο Φρανκ Γουότλινγκτον που υπηρετούσε ως μηχανικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ηχογράφησε για πρώτη φορά το τραγούδι μιας μεγάπτερης φάλαινας.

Δύο δεκαετίες μετά ο θαλάσσιος βιολόγος Ρότζερ Πέιν παρατήρησε ότι οι φωνές αυτές ήταν οργανωμένες σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως  η αποκρυπτογράφηση της επικοινωνίας των φαλαινών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε κι άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταρρακτώδης βροχή στην Ισπανία προκαλεί περισσότερες ζημιές και πλημμύρες

Αλίγεφ: Οι πρώην αποικιοκρατικές χώρες να συμβάλουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Επιστήμονες δημιούργησαν υλικό που είναι ανθεκτικό στο ακραίο κρύο

Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν άγνωστο τάφο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα