Πιέσεις στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ άσκησαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου που οδηγεί στις απελάσεις αιτούντων ασύλου στη Ρουάντα.
Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει το σχέδιό του για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα ήταν ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
Αμφότεροι προειδοποίησαν, με κοινή δήλωσή τους, πως αυτή η πολιτική θα έχει επιβλαβή αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των προσφύγων.
Επίσης, κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις άτακτες ροές μεταναστών και προσφύγων.
Παράλληλα, σήμερα, στο Στρασβούργο, ο επίτροπος του 46μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάικλ Ο’Φλάερτι σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει να μην προχωρήσει σε απελάσεις ανθρώπων βάσει του σχεδίου της για τη Ρουάντα και να επανεξετάσει το πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που συνιστά αυτό το νομοσχέδιο».
Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να αρχίσει μέσα σε 10 με 12 εβδομάδες να στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, καθώς η Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου υιοθέτησε νομοσχέδιο που καθυστερούσε για εβδομάδες εξαιτίας αντιδράσεων.