Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί πως θα καθάριζε τον Σηκουάνα σε τέτοιο βαθμό που θα τολμούσε με άνεση μία βουτιά στα (από τότε…βρώμικα) νερά του.Η υπόσχεσή του δεν τηρήθηκε ποτέ επειδή το νερό παρέμεινε πολύ βρώμικο.
Ο σημερινός Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επιμένει πως θα πετύχει εκεί που απέτυχε ο Σιράκ και πως θα βουτήξει στα νερά του Σηκουάνα πριν αρχίσουν στα τέλη Ιουλίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024. Η υπόσχεση του Μακρόν ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Όλες οι πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι το νερό εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένο για να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει σε αυτό δίχως να διακυβεύσει στην υγεία του.
Παρόλα αυτά, η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά Καεστερά εγκαινιάζοντας σήμερα τον σταθμό επεξεργασίας ομβρίων υδάτων στο Σαμπινί-συρ-Μαρν διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες κρατικές αρχές εργάζονται πολύ σκληρά για να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση με ένα σχέδιο κόστους σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, για να τηρήσει ο Πρόεδρος Μακρόν την υπόσχεσή του θα πρέπει να μειώσει τη βακτηριολογική ρύπανση του Σηκουάνα κατά 75% για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Θα επιτευχθεί ο στόχος ως τον Ιούνιο;
‘Ενα έργο ολυμπιακών διαστάσεων…
Οι εργασίες του σταθμού επεξεργασίας υδάτων ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2020 ώστε να καθαρίσει έως και 700 λίτρα ανά δευτερόλεπτο βρόχινου νερού φορτωμένο με απόβλητα και βακτήρια που μεταφέρει στην απορροή του, πριν το εκφορτίσει στο Μάρνη.
Μια λεκάνη αποθήκευσης βρόχινου νερού, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα στο Austerlitz, θα τεθεί επίσης σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Θα έχει χωρητικότητα 50.000 m², που ισοδυναμεί με 20 ολυμπιακές πισίνες. Αυτή η υποδομή θεωρητικά θα μπορούσε να αποτρέψει τη διαρροή λυμάτων στον Σηκουάνα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.
Η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά εγκαινιάζοντας σήμερα το έργο δήλωσε:
«Το να μπορείς να κολυμπήσεις στο Μάρνη και στον Σηκουάνα είναι «ένα από τα γεγονότα του αιώνα. Είμαστε έτοιμοι, έγκαιρα, στο D-94» των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι και θα είμαστε επίσης εκεί για την κληρονομιά μας».
Παρά αυτές τις παραπάνω αισιόδοξες δηλώσεις, η υπουργός εξακολουθεί να ανησυχεί για την ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα.
Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την εξέλιξη διαβεβαιώνοντας πως έγινε αυτό το «βασικό βήμα για να γίνει ο Σηκουάνας κολυμβητικός». Σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X ανέφερε:
«Κινητοποιημένοι όλοι μαζί, Πολιτεία και αιρετοί, φτάνουμε εκεί Το νερό από τον Σηκουάνα θα είναι καθαρό», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο.
Ο Μακρόν δεν έχει ωστόσο ορίσει ως σήμερα πότε σκοπεύει να κάνει τη βουτιά στον Σηκουάνα και εάν θα την κάνει ιδιωτικά ή δημόσια. Προς το παρόν, στο σημείο που ο Μάρνης εκβάλλει στον Σηκουάνα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό μέρος του τρίαθλου.
Η καθαριότητα του ποταμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, αγώνες θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν σε περίπτωση καταιγίδας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών εκδηλώσεων τον περασμένο Αύγουστο. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον καθαρισμό του Μάρνη και του Σηκουάνα θα πρέπει επίσης να καταστήσουν δυνατή την κολύμβηση εκεί, κάτι που δεν ήταν δυνατό από το 1970…