ΑΘΗΝΑ
10:33
|
19.05.2024
Δεν έλειψαν και οι αιχμές του Γερμανού Προέδρου για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.
Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Γερμανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κυπριακό βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα.

Όπως αποκάλυψε ο Γερμανός ηγέτης σε δηλώσεις που έκανε κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης τού στην Τουρκία, στη συνάντησή τους  συζήτησαν και για την Κύπρο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι συζήτησε για τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και την Κύπρο προσθέτοντας:

«Εύχομαι τα 100 χρόνια των σχέσεών μας να είναι ακόμη πιο ισχυρά. Ο κόσμος είναι δυναμικός, αλλά νέες χώρες με αυτοπεποίθηση αναδύονται. Η Τουρκία και η Γερμανία δεν είναι οι μόνοι εταίροι, αλλά ως χώρες είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον. Θα πρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες ειδικά στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης για την Κύπρο. Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν ένα σημαντικό θέμα. Υπάρχει επίσης βοήθεια που έρχεται από τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη».

Ο Γερμανός πρόεδρος κάλεσε τον Ερντογάν στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα γίνει στη Γερμανία σε λίγες εβδομάδες.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν το Βερολίνο και η Αγκυρα στο Μεσανατολικό, λέγοντας πως «όσον αφορά το Μεσανατολικό διαφωνούμε σε πολλά ζητήματα».

Σε αντίθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των Παλαιστινίων, ο Γερμανός ηγέτης επικεντρώθηκε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και το δράμα των ομήρων.

«Η Χαμάς σκότωσε 1.200 γυναίκες και παιδιά σε αυτήν την άγρια επίθεση κατά του Ισραήλ. Κρατάει περισσότερους από 300 ομήρους. Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί χωρίς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», ισχυρίστηκε.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και πως η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Όπως είπε, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις σχέσεις στην περιοχή. Η απελευθέρωση των ομήρων είναι προϋπόθεση για να μην υπάρξει κλιμάκωση».

Δεν έλειψαν επίσης τα σχόλια του Σταϊνμάιερ για την κατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Υποστήριξε μεν ότι Γερμανία και Τουρκία περνούν οικονομικά δύσκολες στιγμές και πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους. Ακολούθως είπε πως η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικά για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Σε όλους τους σταθμούς αυτού του ταξιδιού, διαπίστωσα ότι η Τουρκία έχει μια πλούσια κοινωνία των πολιτών. Έχει θαρραλέους, συνειδητοποιημένους, σκληρά εργαζόμενους, αποφασισμένους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη χώρα τους και θέλουν το καλό της χώρας τους» δήλωσε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε:

«Για αυτό ακριβώς εύχομαι στην Τουρκία μια δυναμική, δημοκρατική, προσανατολισμένη στην Ευρώπη ανάπτυξη».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στον Γερμανό ομόλογο το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καθώς και το θέμα της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αμοιβαία αύξηση των επενδύσεων και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με τις διμερείς μας σχέσεις και το πνεύμα της συμμαχίας. Θέλω να άρουμε πλήρως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε στην αμυντική βιομηχανία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα μιλούν στο εξής για κοινά σχέδια παραγωγής στον τομέα της άμυνας και όχι για εμπόδια», ανέφερε ο Ερντογάν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, με τον Ερντογάν να εκφράζει ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς, της ισλαμοφοβίας και των ρατσιστικών οργανώσεων.
«Αποδίδουμε σημασία και ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση της τουρκικής κοινότητας στη βάση της ισότιμης συμμετοχής. Θεωρούμε ότι ο νέος γερμανικός νόμος για την ιθαγένεια που επιτρέπει τη διπλή ιθαγένεια αποτελεί ένα πολύτιμο βήμα σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την άνοδο των ξενοφοβικών, ισλαμοφοβικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων στη Γερμανία, καθώς και στην Ευρώπη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παρουσία μελών του ΡΚΚ και «γκιουλενιστών» στη Γερμανία, λέγοντας:

«Αναφερθήκαμε επίσης στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του PKK/PYD και της FETO (γκοιουλενιστές), οι οποίες διαταράσσουν την ειρήνη του λαού μας και επιτίθενται στις αντιπροσωπείες μας. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά αυτών των οργανώσεων που βλάπτουν το πνεύμα της συμμαχίας μας. Τόνισα ότι αναμένουμε περισσότερη υποστήριξη και αλληλεγγύη από τις γερμανικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Ερντογάν και στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 45.000 και των τραυματιών τους 75.000. «Οι Γερμανοί φίλοι μας οφείλουν να δουν αυτήν την εικόνα», είπε.

«Η Γάζα και η Παλαιστίνη έχουν ισοπεδωθεί και τα πάντα έχουν καταστραφεί. Εξάλλου, τα όπλα, τα πυρομαχικά, οι δυνατότητες και ο εξοπλισμός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας δεν μπορούν να συγκριθούν», συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν και έθεσε το ερώτημα:

«Με ποιον συμπαρατάσσεται η Δύση; Είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Έχει η Γάζα καμία δυνατότητα απέναντι σε αυτές τις ανελέητες επιθέσεις του Ισραήλ»;

Είπε επίσης ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια και αγώνα για την ανταλλαγή ομήρων, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι, παρά τη σκληρή ρητορική του ιδίου, η χώρα του συνεχίζει το εμπόριο με το Ισραήλ. «Δεν διατηρούμε πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό έχει τελειώσει. Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Εξωτερικών μου», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα