ΑΘΗΝΑ
00:33
|
06.05.2024
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε το Πακιστάν με πιθανές κυρώσεις λόγω των πρόσφατων συμφωνιών με το Ιράν.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έμμεσες αλλά σαφείς απειλές κατά του Πακιστάν προκειμένου να μην κλείνει επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης άφησε την Τρίτη  ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

«Συμβουλεύουμε όποιον σκέφτεται να κάνει μπίζνες με το Ιράν να είναι ενήμερος πως διατρέχει τον κίνδυνο κυρώσεων. Αλλά, σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση του Πακιστάν μπορεί να μιλήσει μόνη της για τις επιδιώξεις που έχει θέσει στην εξωτερική πολιτική» τόνισε ο Πατέλ, που δεν είχε τολμήσει να πει το ίδιο πριν λίγα χρόνια όταν το Ιράν έκλεισε 25ετή στρατηγική συμφωνία με την Κίνα εν μέσω πανδημίας…

Αφορμή για τις απειλές κατά του Πακιστάν έδωσαν οι σημαντικές συμφωνίες που έκλεισε κατά την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, αλλά και το γεγονός πως η Τεχεράνη έχει ήδη επενδύσει από το 2011 πάνω από 2 δις. δολάρια για να κατασκευάσει έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου μήκους 2.775 χλμ (που είναι γνωστός ως «ο Αγωγός της Ειρήνης» ή IP Gas) κατά μήκος συνοριακών περιοχών των δύο χωρών που θα αντιμετωπίζει σε ένα σημαντικό βαθμό τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας του Πακιστάν.

Αν και ο αγωγός έχει αρχίσει να φτιάχνεται εδώ και 13 χρόνια, η πακιστανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα την κατασκευή του στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Το 2010 οι ΗΠΑ είχαν και τότε ζητήσει από το Πακιστάν να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού που ξεκινά από κοιτάσματα του Νότιου Παρς (Ιράν), περνά από το Μπαλουχιστάν, το Σιντχ και το Μουτάν του Πακιστάν, με αντάλλαγμα «βοήθεια» για την δημιουργία τερματικού σταθμού (σαφώς ακριβότερου) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από το Τατζικιστάν μέσω του Διαδρόμου Wakkan του Αφγανιστάν δίχως καμία επιτυχία.

Η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στο Πακιστάν

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου Ραϊσί στο Πακιστάν συμπεριελάμβανε συναντήσεις με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Ασίμ Μουνίρ στο πλαίσιο προσπάθειας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων  μετά ις ιρανικές επιθέσεις στο πακιστανικό έδαφος σε θέσεις της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης τζιχαντιστών Jaish al Adl τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά τις διμερείς συναντήσεις σε Ισλαμαμπάντ και Καράτσι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια και ασφάλεια, προβλέποντας πως το εμπόριο μεταξύ Τεχεράνης και Ισλαμαμπάντ μπορεί να φθάσει και τα 10 δις. το χρόνο.

Ανέφεραν επίσης πως θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και καταδίκασαν αμφότεροι τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος και ο Πακιστανός πρωθυπουργός υπέγραψαν οκτώ συμφωνίες συνεργασίας και συζήτησαν τον αγωγό Ιράν-Πακιστάν, το σκέλος του οποίου στο ιρανικό έδαφος έχει ολοκληρωθεί και μένει να προχωρήσουν οι εργασίες και στην πακιστανική πλευρά που είχαν σταματήσει εξαιτίας συνδυασμού ζητημάτων.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο αρχηγός του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ασίμ Μουνίρ, με τον Ιρανό Πρόεδρο τόνισε πως συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας συνόρων». Ο στρατηγός Μουνίρ χαρακτήρισε τα πακιστανο-ιρανικά σύνορα «σύνορα ειρήνης και φιλίας» τονίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί ο διμερής συντονισμός κινήσεων για την «αποτροπή των σχεδίων τρομοκρατών».

Η επίσκεψη Ραϊσί στη Σρι Λάνκα

Ο Ιρανός Πρόεδρος έφθασε σήμερα στη Σρι Λάνκα εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενισχύσει τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις.

Ο Ιρανός Πρόεδρος στη Σρι Λάνκα

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης Ιρανού Προέδρου στη Σρι Λάνκα εδώ και 16 χρόνια, αναμένεται να υπογραφούν πέντε συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης ενώ σήμερα εγκαινιάστηκε μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός αξίας 514 εκατ. δολαρίων παραγωγής 120 MW.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα