ΑΘΗΝΑ
13:08
|
22.11.2024
Δεν είναι η πρώτη φορά που κήτη ξεβράζονται στις ακτές της Αυστραλίας αν και, προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η αιτία του φαινομένου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 160 φάλαινες πιλότοι-γνωστές και ως μαυροδέλφινα- βρέθηκαν ξεβρασμένα σε ακτή της Δυτικής Αυστραλίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές και σε ομάδες προστασίας της άγριας ζωής.

Οι φάλαινες «κόλλησαν» σε ρηχά νερά, απλωμένες σε μια έκταση μισού χιλιομέτρου στον όρμο Τόμπι, νότια του Περθ. Κατόπιν ενημέρωσης, στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές, αλλά και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν στη προσπάθεια διάσωσης των κητών. Τα περισσότερα παγιδευμένα μαυροδέλφινα μεταφέρθηκαν σε βαθιά νερά, όμως, τουλάχιστον 26 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η Πία Κούρτις, εκπρόσωπος του Τμήματος Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων, είπε ότι θα ληφθούν δείγματα από τις νεκρές φάλαινες προτού απομακρυνθούν από τις ακτές.

Περισσότερες από 100 φάλαινες μεταφέρθηκαν στα ανοιχτά, αλλά η Κούρτις προειδοποίησε πως τα κήτη μπορεί να επιστρέψουν στα ρηχά.

«Έχουμε σκάφη στα ανοικτά και έχουμε επίσης ένα αεροπλάνο εντοπισμού στον αέρα, που πραγματοποιεί έρευνες κάθε δύο ώρες για να δει πού βρίσκονται», ανέφερε η εκπρόσωπος. «Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν έχουν επιστρέψει στην ακτή».

Το Τμήμα δήλωσε νωρίτερα πως όταν οι φάλαινες βγαίνουν εντελώς εκτός νερού, η «πιο ανθρώπινη λύση» είναι να υποβληθούν σε ευθανασία, μιας και οι πιθανότητες να τα καταφέρουν είναι ελάχιστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεβράζονται μαυροδέλφινα στις ακτές της Αυστραλίας, αν και, προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η αιτία του φαινομένου, με μερικούς ερευνητές να πιστεύουν ότι οι φάλαινες πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στις ακτές για να τραφούν.

Οι φάλαινες πιλότοι – οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος πάνω από 6 μέτρα – είναι ιδιαίτερα κοινωνικές, επομένως μπορεί να ακολουθούν τα μέλη του κοπαδιού τους που παρασύρονται στα ρηχά.

Επιπλέον, ορισμένα περιστατικά έχουν συνδεθεί με ηχορύπανση που προκαλείται υποβρύχια από τον άνθρωπο, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευαίσθητη ακοή των ζώων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα