ΑΘΗΝΑ
10:08
|
05.05.2024
Αρκετές συλλογικότητες και ενώσεις κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες για την Πέμπτη, κατά του νέου μέτρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λιγότεροι από ένας στους 10 επισκέπτες της Βενετίας μπήκαν στη διαδικασία να πληρώσουν το εισιτήριο εισόδου που επέβαλε ο Δήμος της ιταλικής πόλης, κατά την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, μετατρέπει την πόλη σε «θεματικό πάρκο».

Η Βενετία είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που εφαρμόζει ένα τέτοιο μέτρο, όπου το «εισιτήριο εισόδου» κοστίζει 5 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι επισκέπτονται την πόλη για ημερήσια εκδρομή. Σύμφωνα με τον δήμο, το σχέδιο βρίσκεται σε «πειραματική φάση», η οποία θα ισχύει για την περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Από την καταβολή του ποσού εξαιρούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, οι φοιτητές, όσοι μεταβαίνουν στην πόλη για λόγους εργασίας και υγείας, αλλά και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

Βάσει του κανονισμού, το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εκδώσει εισιτήριο, ανέρχεται στα 300 ευρώ, αν και κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του σχεδίου, οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα τηρήσουν «ελαστική στάση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο δήμος της Βενετίας, για την σημερινή ημέρα έχουν κάνει «κράτηση» στη σελίδα του δήμου πάνω από 80.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, εξαιρείται από την πληρωμή, αφού μόνο 7.000 κατέβαλαν το τέλος εισόδου.

Υπάλληλοι ιδιωτικών εταιριών που συνεργάζονται με τον δήμο πραγματοποίησαν ελέγχους στους επισκέπτες που έφθασαν στην πόλη, κυρίως στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο δήμαρχος της Βιένης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, έχει τονίσει ότι «πρόκειται για μέτρο που δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των ταμείων της πόλης, αλλά στην ρύθμιση, κατά το δυνατόν, του μαζικού τουρισμού» και ότι «οι όποιοι έλεγχοι θα γίνουν με ευγενικό και φιλικό τρόπο προς τους επισκέπτες».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, αρκετές συλλογικότητες και ενώσεις κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες για την Πέμπτη, με το επιχείρημα ότι το «εισιτήριο» δεν θα κάνει τίποτα για την επίλυση του ζητήματος του τουρισμού.

Η Φεντερίτσια Τονινέλο, η οποία ηγείται μιας ένωσης για τη στέγαση, της ASC, ανέφερε: «Πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία», τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθούν τους κατοίκους, για παράδειγμα, να θέσουμε κανόνες για να περιορίσουμε πλατφόρμες όπως η Airbnb».

Το τοπικό παράρτημα της Arci, μιας ένωσης για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, δήλωσε ότι θα διανείμει «συμβολικά διαβατήρια» σε τουρίστες την Πέμπτη, ώστε να τονίσει την «αμφίβολη συνταγματική νομιμότητα» του μέτρου, όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Το εισιτήριο, πρόσθεσε, είναι «αναποτελεσματικό για τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού», ενώ δημιουργεί μια «άνιση μεταχείριση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα