ΑΘΗΝΑ
07:16
|
05.05.2024
Το Μεταβατικό Συμβούλιο φιλοδοξεί να διορίσει πρωθυπουργό που θα αποκαταστήσει την τάξη σε μία χώρα που κάνει κουμάντο η μαφία.
Αϊτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορκίστηκε σήμερα το εννεαμελές μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο της Αϊτής σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, τερματίζοντας και επίσημα την θητεία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί που ανέλαβε την εξουσία λίγο πριν τη δολοφονία του Προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2021.

Ούτε μία γυναίκα για δείγμα δεν συμμετέχει στο εννεαμελές Μεταβατικό Συμβούλιο

Το Μεταβατικό Συμβούλιο θα διορίσει νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκροτήσει κυβέρνηση με την ελπίδα πως θα καταφέρει να αποκαταστήσει την έννομη  τάξη σε μία χώρα που κάνουν εδώ και χρόνια κουμάντο οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ορκωμοσία και η ανάληψη καθηκόντων του Μεταβατικού Συμβουλίου καθυστέρησε βδομάδες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα εξαιτίας παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ζυμώσεων για την «επόμενη μέρα».

Μερικές ώρες πριν την ορκωμοσία, ο ισχυρός αρχηγός συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός επίσης σαν «Μπάρμπεκιου», πρώην αξιωματικός της αϊτινής αστυνομίας, επανέλαβε την απαίτησή του να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις για το  μέλλον της Αϊτής και εκπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο…Μπάρμπεκιου

Λίγα λόγια για την Αϊτή

Η Αϊτή θεωρείται μία από τις πιο φτωχές χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου και έχει πληθυσμό περίπου 11,5 εκατομμύρια άτομα.

Είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το Βέλγιο και υποφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες από αποσταθεροποίηση, δικτατορίες (με την στήριξη των ΗΠΑ), φυσικές καταστροφές με χειρότερο τον σεισμό του 2010 που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 200.000 ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και την οικονομία  της χώρας.

Το 2004 διορίστηκε δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ για να «σταθεροποιήσει» την κατάσταση και αποσύρθηκε το 2017 μετά από σκάνδαλα διαφθοράς, σεξουαλικής εκμετάλλευσης πολιτών και την πρόκληση επιδημίας χολέρας.

Τον Ιούλιο του 2021 ο Πρόεδρος Μοΐζ δολοφονήθηκε από πληρωμένους δολοφόνους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθοφόροι από την Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα