ΑΘΗΝΑ
14:00
|
06.05.2024
Σε σύλληψη του Μητροπολίτη Αρσενίου προχώρησαν οι Ουκρανικές αρχές κατόπιν αναφοράς της SBU.
Μητροπολίτης Αρσένιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαστήριο εξέτασε το αίτημα του εισαγγελέα και επέλεξε μέτρο περιοριστικών όρων για τον Εφημέριο της Λαύρας του Σβιατογκόρσκ, Μητροπολίτη Αρσένιο, με τη μορφή της κράτησης χωρίς επιλογή εγγύησης. Αυτό αναφέρει το Τμήμα Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης της Αστυνομίας με αναφορά στο Τμήμα Πολιτικής Πληροφόρησης της Περιφερειακής Εισαγγελίας του Ντονιέτσκ.

Στις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο έδαφος της Λαύρας της Αγίας Κοιμήσεως του Σβιατογκόρσκ, όπου σύμφωνα με τους αδελφούς της μονής, ο εφημέριος της, Μητροπολίτης Σβιατογκόρσκ Αρσένιος, συνελήφθη από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο κρατητήριο.

Στις 25 Απριλίου, η περιφερειακή εισαγγελία του Ντονιέτσκ ανέφερε ότι με δικαστική απόφαση επιβλήθηκε προληπτικό μέτρο στον Βλαδίμηρο Αρσένιο με τη μορφή κράτησης χωρίς επιλογή εγγύησης για περίοδο 60 ημερών.

Η σύλληψη ήρθε κατόπιν αναφοράς της SBU (Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες) περί συνεργασίας του Μητροπολίτη με τις Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα, ότι παρέδωσε πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των Ουκρανικών Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Ντονιέτσκ.

Αντιδράσεις από τη Λαύρα του Σβιάτογκορσκ

Οι αδελφοί της Λαύρας του Σβιάτογκορσκ κατέθεσαν έφεση στην δικαστική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε προχθές από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση του Ντονιέτσκ.

Το κείμενο της έφεσης:

Στις 24 Απριλίου 2024, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε έρευνα στην Ιερά Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Svyatogorsk της UOC, συνέλαβε τον εφημέριο της Λαύρας, Μητροπολίτη Αρσένιο της Μητρόπολης Κιέβου, και τον ενημέρωσε για την υποψία διάδοσης πληροφοριών σχετικά με την κίνηση, τη μετακίνηση ή τη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εάν μπορούσαν να εντοπιστούν επί τόπου (μέρος 2 του άρθρου 114-2 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας), αυτό τιμωρείται με φυλάκιση έως και 8 ετών. Μετά από αυτό, ο Vladyka Arseny οδηγήθηκε από την SBU στο Slavyansk και στη συνέχεια στο Dnipro.

Η υποψία δικαιολογείται από το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια κηρύγματος στην εκκλησία, ο Vladyka φέρεται να είπε στους πιστούς για τις θέσεις των σημείων ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στη Λαύρα και έτσι διέδωσε πληροφορίες στρατιωτικού χαρακτήρα. Η υπεράσπιση πιστεύει ότι η κατηγορία αυτή είναι υπερβολική και αβάσιμη, καθώς ο Vladyka δεν διέδωσε καμία στρατιωτική πληροφορία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές βαρυσήμαντες αποδείξεις.

Ωστόσο, τη νύχτα της 24ης προς 25η Απριλίου 2024. Το περιφερειακό δικαστήριο Oktyabrsky στην πόλη Dnipro έκανε πλήρως δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα και επέλεξε προληπτικό μέτρο για τον μητροπολίτη Arseny με τη μορφή κράτησης για περίοδο 60 ημερών. Το δικαστήριο αγνόησε το αίτημα της υπεράσπισης για κατ’ οίκον περιορισμό και τη δυνατότητα εφαρμογής χρηματικής εγγύησης. Περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, αμέσως μετά την έξοδο από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Vladyka στάλθηκε στο κέντρο προφυλάκισης του Dnipro.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος της Ουκρανίας, ένα πρόσωπο θεωρείται αθώο για τη διάπραξη ενός εγκλήματος και δεν μπορεί να υποβληθεί σε ποινική τιμωρία έως ότου η ενοχή του αποδειχθεί νομικά και διαπιστωθεί με δικαστική απόφαση περί ενοχής.

Πιστεύουμε ότι η χρήση προληπτικού μέτρου με τη μορφή της κράτησης, μεταξύ άλλων και χωρίς την εναλλακτική λύση της εγγύησης, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις περιστάσεις του φερόμενου αδικήματος ούτε στην ταυτότητα του υπόπτου και υποδηλώνει απάνθρωπη μεταχείριση ενός αξιοσέβαστου προσώπου, μάλιστα με κακή υγεία. Ο Μητροπολίτης Αρσένιος πάσχει από σοβαρές ασθένειες και ως εκ τούτου χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, η οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί υπό τις συνθήκες του κέντρου προφυλάκισης. Η σύλληψη του Vladyka αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσκοπεί στη βίαιη απομάκρυνση του Μητροπολίτη Αρσένι από την άσκηση των καθηκόντων του ως εφημέριου της Λαύρας του Svyatogorsk, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα πνευματικά κέντρα της Ουκρανίας, και στην απομόνωσή του.

Οι αδελφοί της Λαύρας του Svyatogorsk υποστηρίζουν προσευχητικά τον Μητροπολίτη Αρσένιο, περιμένοντας την ταχεία απελευθέρωσή του από την κράτηση, και θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον του Vladyka τεχνητές και τραβηγμένες. Παρά τη μεγάλης κλίμακας καταστροφή του μοναστηριού, με την υποστήριξη του Vladyka Arseny, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται θείες λειτουργίες στη Λαύρα και οι αδελφοί του μοναστηριού συνεχίζουν να επιτελούν καθημερινά το μοναστικό τους κατόρθωμα. Επίσης, η Λαύρα υποστηρίζεται πλήρως από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος είναι σαν την καρδιά της Λαύρας, χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το μοναστήρι του Σβιατογκόρσκ. Για όλους εμάς που ζούμε στη Λαύρα, ο Βλαδίκα Αρσένι είναι ένας αναντικατάστατος πνευματικός μέντορας, διαχειριστής,και βιβλίο προσευχής. Ως εκ τούτου, η απομόνωση του Vladyka είναι ένα βαρύ πλήγμα για όλους μας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σας ευχαριστούμε όλους για τις προσευχές και τα λόγια υποστήριξης που έρχονται στην Αγία Κοιμήσεως Σβιατογκόρσκ Λαύρα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πηγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα