ΑΘΗΝΑ
14:39
|
09.05.2024
Την ίδια ημέρα που παραδόθηκε στις αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων
Η διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου ανησυχεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών που έφερε στο φως το in.gr, με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να ζητούν από την κυβέρνηση εξηγήσεις, καθώς το περιστατικό προκαλεί έντονη ανησυχία, αφού συνέβη την ίδια ημέρα που παραδόθηκε στις αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων, γνωστό ως σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

«Ανησυχητικό» χαρακτηρίζει το περιστατικό της διάρρηξης στο γραφείο του προϊσταμένου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

«Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε νεότερη ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωση της υπεύθυνης ΚΤΕ Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, υπογραμμίζει ότι η διάρρηξη «αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Η κ. Λιακούλη προσθέτει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες», κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι» και ζητά σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση.

«Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας. Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να μοιράσει τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», προσθέτει.

«Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;», καταλήγει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ήταν ο σκοπός της διάρρηξης, που έγινε τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, και παραμένει άγνωστο αν οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Νέες επιθέσεις σε πλοία ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης

ΛΑΡΚΟ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την απόλυση των εργαζομένων- Κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Παρασκευή

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα