ΑΘΗΝΑ
06:00
|
13.05.2024
Περίπου 600 αντιπρόσωποι από 75 χώρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για την 5η ετήσια διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς.
Απεσταλμένοι από 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής παρευρίσκονται στην 5η ετήσια διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ-Κουντς, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία [26 Απριλίου 2024]
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την περασμένη Παρασκευή, 26 Απριλίου, περίπου 600 αντιπρόσωποι από 75 χώρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για την 5η ετήσια διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς, με έμφαση στον ισραηλινό πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αναφέρει το Middle East Monitor.

Με τίτλο «Ελευθερία και Ανεξαρτησία για την Παλαιστίνη», το φόρουμ έλαβε 30 εκπροσώπους από 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βολιβία, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Χιλή, ο Εκουαδόρ, η Νικαράγουα και η Ονδούρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Η διάσκεψη μπορεί να διαρκέσει τρεις ημέρες, με δραστηριότητες αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Μερικές από τις προσπάθειες περιλαμβάνουν την Πρωτοβουλία για την Εποχή της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων εταίρων και ενώσεων που συμβάλλουν στο ανθρωπιστικό έργο στα κατεχόμενα.

Ο Χαμίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ-Αχμάρ, πρόεδρος της Λέγκας, άνοιξε τη συνέλευση λέγοντας ότι η ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα γελοιοποίησε την παγκόσμια τάξη, αναγκάζοντας τις οικουμενικές αξίες στις οποίες οι δυτικές χώρες μιλούν να βυθιστούν στην παλαιστινιακή τραγωδία.

Ο αλ-Αχμάρ τόνισε τη θέση της Λέγκας ως εξέχουσας πλατφόρμας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του συμβολισμού της Ιερουσαλήμ στον αγώνα για δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον αλ-Αχμάρ, το φόρουμ αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό διάλογο παγκοσμίως στην τρέχουσα συγκυρία.

«Από την έναρξη της Λέγκας πριν από εννέα χρόνια, ελεύθεροι βουλευτές από τον ισλαμικό κόσμο, την Ασία και την Αφρική έχουν ενταχθεί σε αυτήν, με πυκνή παρουσία στη Λατινική Αμερική και μια πολλά υποσχόμενη επέκταση στην Ευρώπη», σημείωσε ο αλ-Αχμάρ. «Γίναμε μια εξέδρα γι’ αυτούς, με τις διάφορες σχέσεις τους, ενωμένοι με το κοινό ανθρώπινο ένστικτο που υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και απορρίπτει την αδικία και την τυραννία της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης».

Ο αλ-Αχμάρ προειδοποίησε επίσης για τις ισραηλινές προσπάθειες να οριστικοποιήσει την εθνοκάθαρσή του στοχεύοντας την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που σκοπεύει να εκτοπίσει τους ιθαγενείς και να παρεμποδίσει το δικαίωμα επιστροφής τους.

Ο αλ-Αχμάρ προέτρεψε μια παγκόσμια συμμαχία για την αναβίωση των ανθρωπιστικών αρχών και επαίνεσε τις προσπάθειες της Νοτίου Αφρικής να λογοδοτήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) στη Χάγη, με αποτέλεσμα την υπόθεση γενοκτονίας κατά της κατοχής.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος των Κοινοβουλευτικών για το Αλ-Κουντς: «Έχει γίνει η φωνή και η ψυχή του παλαιστινιακού ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στις δραστηριότητές του και τη δουλειά του σε όλους τους τομείς».

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί σχετικά με τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων αδελφών μας που αντιστέκονται μόνοι τους εδώ και 203 ημέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Ισμαήλ αλ-Ασκάρ, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντιπροσώπους επείγουσες ενέργειες «για να τερματιστεί ο γενοκτονικός πόλεμος που διεξάγεται στη Γάζα» και σημείωσε ότι τα ισραηλινά σχέδια υπεροχής για την εξάλειψη της ταυτότητας της αρχαίας Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Al-Aqsa.

Ο Αχμέντ αλ-Καρσί, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αλγερίας, τόνισε τη σημασία της παλαιστινιακής εκπροσώπησης στα παγκόσμια φόρουμ. «Ο πόλεμος της εξόντωσης στη Γάζα αποκάλυψε την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας και τις αξιώσεις της για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας».

Ο Φαγζί αλ-Μουγουαϊρί, αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, χαιρέτησε τη Νότια Αφρική και κάλεσε για «διακοπή της σχέσης με το Ισραήλ και έκδοση νόμων για την αντιμετώπιση της ομαλοποίησης και την επιβολή κυρώσεων στην κατοχή».

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι από το Μαρόκο, την Τυνησία, το Τζιμπουτί, το Κατάρ, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Ιράν, τη Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν.

Η Τζούλια Πέρι, πρώην βουλευτής της Αργεντινής και βουλευτής της Mercosur, επιβεβαίωσε: «Περίπου 140 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη. Ωστόσο, ο παλαιστινιακός λαός φαίνεται να είναι μόνος απέναντι στην ισραηλινή φονική μηχανή. Πρέπει να δράσουμε για να τερματίσουμε τη γενοκτονία και να ενώσουμε τις φωνές και τις τάξεις μας για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Παρόντες ήταν επίσης οι Αντρόνικο Ροντρίγκεζ και Ισραέλ Χουαϊτάρι Μαρτίνεζ, ομιλητές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βολιβίας. Η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν η πρώτη που διέκοψε τις σχέσεις με το Ισραήλ λόγω των θηριωδιών της στη Γάζα.

Ο Ένγκελς Μάρτιον Πινέντα Γκαρσία, εκπρόσωπος από την Ονδούρα και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής (PARLACEN), ο Φρανσίσκο Ανιμπάλ Περιέ, πρώην υφυπουργός του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αργεντινής, και ο Γκιγιέρμο Μπαρέτο, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος της Βενεζουέλας, ήταν επίσης παρόντες.

Το Λατινικό Παλαιστινιακό Φόρουμ (LPF) οργάνωσε την αντιπροσωπεία της Λατινικής Αμερικής στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του προέδρου του, Μοχάμαντ Ελ-Καντρί, από τη Βραζιλία.

Το Ισραήλ επιτίθεται στη Λωρίδα της Γάζας για έξι μήνες, έχοντας σκοτώσει 34.262 Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας άλλους 77.229 και εκτοπίζοντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Μεταξύ των θανάτων, περίπου 14.000 είναι παιδιά.

Η ισραηλινή επιθετικότητα προκάλεσε αρκετές γεωπολιτικές ρωγμές, ειδικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, που είναι σύμμαχοι στο κατοχικό καθεστώς, και του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, που υποστηρίζει ευρέως την Παλαιστίνη.

Στη Λατινική Αμερική, οι πρόεδροι Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (Βραζιλία), Γκουστάβο Πέτρο (Κολομβία) και Γκαμπριέλ Μπόρικ (Χιλή) αναγνώρισαν τις ισραηλινές ενέργειες ως γενοκτονία. Ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ωστόσο, αντέκρουσε διατηρώντας τον εαυτό του ευθυγραμμισμένο με το απαρτχάιντ.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές πιέζουν τις τοπικές υποστηρικτικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν παραπέρα και να διακόψουν όλες τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ενέργειες είναι συλλογική τιμωρία, έγκλημα πολέμου και γενοκτονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Στην Άγκυρα αύριο ο Μητσοτάκης για επίσκεψη εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα