Η Μπουρκίνα Φάσο είπε ότι μια έκθεση της Human Rights Watch που ισχυριζόταν ότι στρατιώτες της σκότωσαν τουλάχιστον 223 χωρικούς σε δύο επιθέσεις στις 25 Φεβρουαρίου έκανε «αβάσιμες κατηγορίες», μεταδίδει το Al Jazeera.
Η έκθεση του HRW την Πέμπτη κατηγόρησε τον στρατό ότι εκτέλεσε κατοίκους του Nodin και του Soro, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 56 παιδιών, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά αμάχων που κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες μαχητές. Η ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε ότι η έκθεσή της βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με μάρτυρες, την κοινωνία των πολιτών και άλλους.
«Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο απορρίπτει σθεναρά και καταδικάζει τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Ριμτάλμπα Ζαν Εμμανουέλ Ουεντράογκο σε δήλωση αργά το Σάββατο.
«Οι δολοφονίες στα Nodin και Soro οδήγησαν στην έναρξη νομικής έρευνας», είπε.
Ο υπουργός εξέφρασε την έκπληξή του ότι «ενώ αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξακρίβωση των γεγονότων και τον εντοπισμό των συντακτών, το HRW μπόρεσε, με απεριόριστη φαντασία, να εντοπίσει «τους ένοχους» και να εκδώσει την ετυμηγορία του».
Η HRW περιέγραψε τη σφαγή ως «από τη χειρότερη στρατιωτική κατάχρηση στη Μπουρκίνα Φάσο από το 2015».
«Αυτές οι μαζικές δολοφονίες… φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον αμάχων που κατηγορούνται για συνεργασία με ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε την Πέμπτη το HRW.
«Οι αρχές της Μπουρκινάμπε θα πρέπει να αναλάβουν επειγόντως μια ενδελεχή έρευνα για τις σφαγές, με την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Μπουρκίνα: «Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης που ενορχηστρώθηκε γύρω από αυτές τις κατηγορίες δείχνει πλήρως την ανεκδιήγητη πρόθεση … να δυσφημησθούν οι μαχόμενες δυνάμεις μας».
«Όλες οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας υπόκεινται συστηματικά σε έρευνες» που ακολουθούνται από την κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε.
Την Πέμπτη, η Μπουρκίνα Φάσο ανέστειλε τη μετάδοση των ραδιοφωνικών δικτύων του BBC και της Φωνής της Αμερικής, αφού μετέδωσαν το ρεπορτάζ που κατηγορούσε τον στρατό για επιθέσεις εναντίον αμάχων στη μάχη κατά των ανταρτών.
Η βία στην περιοχή που τροφοδοτείται από τη δεκαετή μάχη με ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το ISIL (ISIS) έχει επιδεινωθεί από τότε που οι αντίστοιχοι στρατοί κατέλαβαν την εξουσία στη Μπουρκίνα Φάσο και στα γειτονικά Μάλι και Νίγηρα σε μια σειρά πραξικοπημάτων από το 2020 έως το 2023.
Η Μπουρκίνα Φάσο είδε μια σοβαρή κλιμάκωση των θανατηφόρων επιθέσεων το 2023, με περισσότερους από 8.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης κρίσεων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Έργο Δεδομένων Δεδομένων Ενόπλων Συγκρούσεων και Συμβάντων (ACLED).