ΑΘΗΝΑ
17:35
|
13.05.2024
Εκατοντάδες φοιτητές έχουν συλληφθεί σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Άνθρωποι στέκονται κοντά σε μια σύνθεση λουλουδιών που γράφει «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν συλληφθεί σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αποεπένδυση από εταιρείες που επιτρέπουν τον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η αστυνομία βρισκόταν σε πλήρη ισχύ στις πανεπιστημιουπόλεις του κολεγίου το Σάββατο, κάποιοι χρησιμοποίησαν χημικά ερεθιστικά και tasers για να διαλύσουν τους φοιτητές, καθώς περισσότερα πανεπιστήμια έγιναν μάρτυρες διαμαρτυριών ενάντια στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας όπου ζητούν να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Στη Βοστώνη, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 100 άτομα ενώ εκκαθάρισε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας με εξοπλισμό ταραχών και αστυνομικούς να φορτώνουν σκηνές στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Σε μια δήλωση στο X, το Northeastern είπε ότι η περιοχή στην πανεπιστημιούπολη όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαμαρτυρίες είναι πλέον «πλήρως ασφαλής» και «όλες οι λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης έχουν επιστρέψει στο κανονικό».

Το σχολείο είπε ότι η κίνησή του ήρθε μετά από «αυτό που ξεκίνησε ως μαθητική διαδήλωση πριν από δύο ημέρες διείσδυσε από επαγγελματίες διοργανωτές χωρίς καμία σχέση με το Northeastern». Πρόσθεσε ότι τα κρατούμενα άτομα που προσκόμισαν έγκυρη σχολική ταυτότητα αφέθηκαν ελεύθερα και θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες και όχι νομικές διώξεις.

Στο Bloomington στα Midwest, το Αστυνομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα συνέλαβε 23 άτομα καθώς εκκαθάρισαν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη, ανέφερε η εφημερίδα Indiana Daily Student.

Στην αντίθετη πλευρά της χώρας, το αστυνομικό τμήμα του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα συνέλαβε 69 άτομα για παραβίαση, αφού η ομάδα δημιούργησε έναν «μη εξουσιοδοτημένο καταυλισμό» στην πανεπιστημιούπολη.

Αξιωματούχοι της πολιτείας της Αριζόνα δήλωσαν ότι μια ομάδα διαμαρτυρίας, «οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν φοιτητές, καθηγητές ή προσωπικό της ASU», έστησε στρατόπεδο την Παρασκευή και αγνόησε επανειλημμένες εντολές να διαλυθεί.

Εν τω μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, συνελήφθησαν τουλάχιστον 80 άτομα, μεταξύ των οποίων η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Τζιλ Στάιν και ο διευθυντής της εκστρατείας της.

Σε όλες τις ΗΠΑ, οι ηγέτες των πανεπιστημίων προσπάθησαν, και σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν, να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες συχνά έβλεπαν την αστυνομία να επεμβαίνει βίαια, με βίντεο που εμφανίστηκαν από διάφορες πολιτείες που δείχνουν εκατοντάδες φοιτητές – ακόμη και μέλη ΔΕΠ – να συλλαμβάνονται βίαια.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν αμνηστία για φοιτητές και μέλη ΔΕΠ που πειθαρχήθηκαν ή απολύθηκαν λόγω διαμαρτυρίας. Πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές.

Αυτό που ξεκίνησε στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια μετατράπηκε σε μια πανεθνική αναμέτρηση μεταξύ φοιτητών και διοικητικών στελεχών για τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, εκατοντάδες φοιτητές συνελήφθησαν, τέθηκαν σε αναστολή και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αποβλήθηκαν από κολέγια, όπως το Πανεπιστήμιο Yale, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο Vanderbilt και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Μερικά πανεπιστήμια αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις τελετές αποφοίτησης, ενώ άλλα είδαν τα κτίριά τους να καταλαμβάνονται από τους διαδηλωτές.

Μαθητές που παίρνουν «μεγάλο ρίσκο»

Ο Τζον Χέντρεν του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι «το τίμημα των διαμαρτυριών μπορεί να είναι υψηλό» για τους φοιτητές που καταλαμβάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις.

«Οι μαθητές παίρνουν μεγάλο ρίσκο σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Εάν παραβιάσουν τους κανόνες του πανεπιστημίου, μπορούν να αποβληθούν. Και εδώ στο Πρίνστον, τα δίδακτρα είναι πάνω από 50.000 δολάρια το χρόνο», είπε. «Για πολλούς από αυτούς, είναι μια εκπαίδευση που περιμένουν με ανυπομονησία όλη τους τη ζωή».

Ο φοιτητής του Πρίνστον, Σαμ Μπίσνο, είπε στο Al Jazeera ότι το να παίρνουν τέτοιο ρίσκο δείχνει πόσο «παθιασμένοι» ήταν οι μαθητές με το θέμα. «Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τα ρισκάρουν όλα. Αλλά ξέρουμε ότι έχουμε τη δύναμη στους αριθμούς», είπε.

Ο Μομόντου Τάαλ ήταν μεταξύ των τεσσάρων φοιτητών τους οποίους το Πανεπιστήμιο Cornell στην πολιτεία της Νέας Υόρκης «απέβαλε προσωρινά» το Σάββατο επειδή έστησαν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του.

Είπε στο Al Jazeera ότι οι φοιτητές που διαμαρτύρονταν δέχθηκαν απειλές και υποβλήθηκαν σε doxxing, που αναφέρεται στην ανάρτηση προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Είπε ότι τέτοιοι μαθητές δεν έλαβαν καμία προστασία από το σχολείο τους.

«Δεν πιστεύουμε πλέον στη διοίκηση ότι θα είναι ένα μέρος ασφαλές για τους μουσουλμάνους φοιτητές, για τους Άραβες φοιτητές, για τους Παλαιστίνιους φοιτητές και γενικά για εκείνους τους έγχρωμους και φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές», είπε ο Τάαλ.

Ο Μεϊσάμ Ελγκαζαλί, διοργανωτής των διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, είπε ότι οι διαδηλωτές φοιτητές είχαν τρία αιτήματα.

«Το νούμερο ένα, το Emory να αποκαλύψει όλες τις οικονομικές του επενδύσεις. Νούμερο δύο, να αποχωρήσει από όλες τις ισραηλινές εταιρείες και νούμερο τρία, να παρέχουν συνεχή αμνηστία και προστασία σε όλους τους φοιτητές που συνελήφθησαν άδικα», είπε στο Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, οι κολεγιακές διαδηλώσεις κατά της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί και σε σχολεία στον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Ο πρώτος καταυλισμός διαμαρτυρίας στον Καναδά για τη Γάζα εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ το Σάββατο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBC ανέφερε ότι οι διαδηλωτές απαιτούσαν από τα πανεπιστήμια McGill και Concordia «να αποχωρήσουν από κεφάλαια που εμπλέκονται στο Σιωνιστικό κράτος καθώς και να [κόψουν] τους δεσμούς με τα σιωνιστικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μαρινάκης νοιάστηκε για τα λεφτά μας και τα «έχωσε» στη Μαρίνα Σάττι

Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ Κολύμπια και Αφάντου Ρόδου

Ρέντη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο «Ρουμάνος»

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα