ΑΘΗΝΑ
16:06
|
13.05.2024
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομάδα περιφερειακών εφημερίδων την Κυριακή, σε σχόλια που προκάλεσαν πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, αναφέρει το Reuters.

Ο Μακρόν ήταν πιο έντονος σε θέματα άμυνας πρόσφατα, αφού ζήτησε την Πέμπτη για ισχυρότερες, πιο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές άμυνες καθώς περιέγραψε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή, λέγοντας ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να πεθάνει».

Σε μια συνέντευξη που δημιούργησε η EBRA, μια ομάδα γαλλικών ανατολικών περιφερειακών εφημερίδων, είπε ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» θα πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που έχει ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και αποτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε.

Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, ενώ το δόγμα της Γαλλίας ήταν μέχρι στιγμής να τα χρησιμοποιεί όταν απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, ο Μακρόν είπε ότι είναι ανοιχτός να δώσει μια πιο «ευρωπαϊκή διάσταση» σε αυτά τα συμφέροντα.

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους», είπε.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν κριτική από τους αντιπάλους στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος την Κυριακή.

«Ο Μακρόν γίνεται εθνικός κίνδυνος!», έγραψε ο ακροδεξιός Ευρωπαίος βουλευτής Τιερί Μαριανί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«#Ανυπομονούμε την 9η Ιουνίου για να του δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολιτικές του έχουν τελειώσει!», πρόσθεσε ο Μαριανί, μέλος του γαλλικού Rassemblement National (RN) με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, αναφερόμενος στο κοινοβούλιο της Ε.Ε. που πλησιάζει. αρχαιρεσίες.

«Αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε ο Ευρωπαίος νομοθέτης Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ο οποίος θα οδηγήσει το δεξιό κόμμα LR στην ψηφοφορία στην Ε.Ε..

«Αγγίζουμε το νεύρο της γαλλικής κυριαρχίας», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Όσοι βρίσκονται στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος ήταν εξίσου θυμωμένοι με τα σχόλια του Μακρόν.

«Το πυρηνικό αποτρεπτικό δεν μπορεί να μοιραστεί», δήλωσε ο ακροαριστερός Γάλλος βουλευτής Bastien Lachaud στο X. «Υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού εδάφους, ο Μακρόν θέλει να εκκαθαρίσει τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία προελαύνει στην περιφέρεια Χάρκοβο

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε υπήρξε διάρρηξη στο ΥΠΕΣ

IDF: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά της Χεζμπολάχ

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι δεν ζει σε δημοκρατική χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα