ΑΘΗΝΑ
07:44
|
17.05.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν 5 υποθέσεις ισχυρισμών ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τους συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Μια άποψη καταστροφής στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους και εργάζεται υπό τα Ηνωμένα Έθνη, και στοχοποιείθηκε από το Ισραήλ στην πόλη της Γάζας, στη Γάζα στις 11 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν πέντε υποθέσεις ισχυρισμών ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τους συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε εδάφη που κατείχε το Ισραήλ, εν μέσω αξιοσημείωτης έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων από το Ισραήλ παρά τους ισχυρισμούς του, αναφέρει το Middle East Monitor.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατηγόρησε υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, προσπαθώντας περαιτέρω να δυσφημήσουν τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία αρωγής σε μια στιγμή που ήταν περισσότερο απαραίτητη στην πολιορκημένη λωρίδα.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Ντούτζαρικ, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η εσωτερική έρευνα για πάνω από 12 εργαζόμενους στην αρωγή της UNRWA από το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας (OIOS) αποφάσισε να κλείσει πέντε από τις υποθέσεις τους.

Ένα άτομο αθωώθηκε «καθώς δεν προσκομίστηκαν στοιχεία από το Ισραήλ για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς», ενώ οι έρευνες για τρεις υποθέσεις ανεστάλησαν λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων που παρείχε το Ισραήλ και ένα άλλο «έχει επίσης ανασταλεί εν αναμονή λήψης πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων» που πρέπει να εξεταστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια επίσκεψης ομάδας του ΟΗΕ στη χώρα τον Μάιο. Οι υπόλοιπες υποθέσεις «αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση», είπε.

Οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ για ανάμειξη των εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις της Χαμάς προκάλεσαν σημαντική ζημιά στη χρηματοδότηση και τη φήμη του οργανισμού, με αποτέλεσμα πολλά δυτικά κράτη να αποσύρουν την υποστήριξη και τα κονδύλια από την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ, η οποία έχει την πιο εκτεταμένη επίγεια παρουσία στη Γάζα για παροχή βοήθειας. στον πληθυσμό της καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ισραηλινής πολιορκίας και στρατιωτικής επίθεσης.

Από τότε, ωστόσο, υπήρξε σημαντική έλλειψη αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων που να συνδέουν τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της UNRWA με τη Χαμάς και τη λειτουργία της, και ακόμη λιγότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για σχέσεις της υπηρεσίας με την παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης. Οι ασυνέπειες του Ισραήλ έχουν οδηγήσει ορισμένες από τις χώρες που αναχώρησαν να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα