ΑΘΗΝΑ
17:16
|
13.05.2024
Ο Σεχμπάζ Σαρίφ συζήτησε ένα νέο πρόγραμμα δανείου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shehbaz Sharif μιλά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Ριάντ, Σαουδική Αραβία, 28 Απριλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ συζήτησε ένα νέο πρόγραμμα δανείου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Κυριακή, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, μεταδίδει το Reuters.

Ο Σαρίφ και η Γκεοργκίεβα συναντήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει μια νέα, μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία διευρυμένης διευκόλυνσης ταμείου (EFF) με το ταμείο μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας αναμονής 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα.

«Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για την είσοδο του Πακιστάν σε ένα άλλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη που σημειώθηκαν το περασμένο έτος θα παγιωθούν και ότι η τροχιά οικονομικής ανάπτυξής του παραμένει θετική», ανέφερε το γραφείο του Σαρίφ.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει την έγκριση χρηματοδότησης 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πακιστάν, που είναι η δεύτερη και τελευταία δόση της συμφωνίας standby.

Το Ισλαμαμπάντ εξασφάλισε τη συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι, βοηθώντας το να αποτρέψει μια κρατική χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Μουχάμαντ Οράνγκζεμπ, δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ θα μπορούσε να εξασφαλίσει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για το νέο πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Το Ισλαμαμπάντ λέει ότι αναζητά δάνειο για τουλάχιστον τρία χρόνια για να βοηθήσει στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και στην εκτέλεση μακροπρόθεσμων και επώδυνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και ο Οράνγκζεμπ αρνήθηκε να διευκρινίσει λεπτομέρειες του προγράμματος που επιδιώκει η χώρα.

Το Ισλαμαμπάντ δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημο αίτημα, αλλά το Ταμείο και η κυβέρνηση βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις.

Εάν εξασφαλιστεί, θα είναι η 24η διάσωση του Πακιστάν από το ΔΝΤ.

Η οικονομία των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει μια κρίσημη χρόνια του ισοζυγίου πληρωμών, με σχεδόν 24 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή χρέους και τόκους το επόμενο οικονομικό έτος – τρεις φορές περισσότερα από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο, ενώ ο μέσος πληθωρισμός για το έτος προβλέπεται να ανέλθει στο 24%, από 29,2% το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την EBU για την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. στην Eurovision

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα (live video)

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Συνεχίζεται το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα