ΑΘΗΝΑ
15:59
|
17.05.2024
Το άτυπο ακαδημαϊκό εμπάργκο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στο Ισραήλ ξεκίνησε μετά την επίθεση του στρατού στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκθεση του ισραηλινού υπουργείου Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας κατέγραψε σημαντική μείωση στην προθυμία πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων χωρών της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία κ.α. να συνεργαστούν με ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μετά την έναρξη του πολέμου του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που επικαλείται απόψε  το ισραηλινό Κανάλι 13, το 38% της ισραηλινής έρευνας  γινόταν ως πρότινος σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με το 2023 να χαρακτηρίζεται χρονιά «ρεκόρ».

Εντούτοις, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα η συνεργασία ευρωπαϊκών και ισραηλινών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε ποσοστά αρνητικού ρεκόρ κυρίως σε τομείς επιστημών όπως η βιολογία, η ιατρική, η φυσική, το Διάστημα και η Πληροφορική.

Η πρόσφατα διορισθείσα υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Γκίλα Γκάμλιελ, δήλωσε πως δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό το άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό «εμπάργκο» κατά του Ισραήλ. Πρόσθεσε όμως πως έχουν ξεκινήσει προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ισραηλινή υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Γκίλα Γκάμλιελ,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέρασε ψήφισμα κατά της προέδρου του Κολούμπια για την καταστολή των κινητοποιήσεων

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα