ΑΘΗΝΑ
10:33
|
21.05.2024
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα θα ήταν η εκεχειρία και η απελευθέρωση των ομήρων είπε ο Μπλίνκεν.
Ο Μπλίνκεν στο Ριάντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «έχουν κάνει εντατική δουλειά μαζί» τους τελευταίους μήνες με στόχο μία συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων ανάμεσα στο βασίλειο και το Ισραήλ αλλά και για μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ σε ασφάλεια, άμυνα και πυρηνική συνεργασία δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Ριάντ.

Κατά των Μπλίνκεν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία βρίσκονται «πολύ κοντά στην ολοκλήρωση» μίας τέτοιας συμφωνίας ενώ για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ έκρινε πως απαιτούνται δύο παράγοντες: «Ηρεμία στη Γάζα και ένα αξιόπιστο μονοπάτι για ένα παλαιστινιακό κράτος».

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης με ομολόγους του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ο Μπλίνκεν είπε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και τη δημιουργία χώρου για μία «πιο διαρκή λύση» ήταν η εκεχειρία και η απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν από την άλλη πρόσθεσε πως μία συμφωνία με τις ΗΠΑ «είναι πολύ, πολύ κοντά» δίχως αυτό να σημαίνει πως πλησιάζει και μία συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη νομιμότητα του ΔΠΔ, αλλά τη χρησιμοποιούν εναντίον των εχθρών τους

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα»

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα