ΑΘΗΝΑ
18:20
|
16.05.2024
Ο Ουκρανός επιτελάρχης, συνταγματάρχης Ολεκσάντερ Σίρσκι παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στο μέτωπο έχει επιδεινωθεί».
Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το χωριό Σεμένιφκα νοτιοδυτικά της Αβντίιβκα  στην περιοχή του Ντονιέτσκ κατέλαβαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις προχωρώντας σε σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν καλύτερες θέσεις στην περιοχή του Χάρκοβου και απέκρουσαν σειρά ουκρανικών επιθέσεων.

Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 18% της Ουκρανίας- στο ανατολικό και νότιο τμήμα- και έχει κερδίσει εδάφη από τότε που απέτυχε η αντεπίθεση του Κιέβου το 2023 να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδο ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα.

Τον περασμένο Φλεβάρη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στο στρατό να προχωρήσει περαιτέρω εντός της Ουκρανίας μετά την πτώση της πόλης Αβντίιβκα όπου όπως είπε τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάσθηκαν να την εγκαταλείψουν εν μέσω χάους.

Στη συνέχεια, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις επιθέσεις του εχθρού κοντά στην Σεμίνιφκα αλλά στη συνέχεια ο επιτελάρχης συνταγματάρχης Ολεκσάντερ Σίρσκι παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στο μέτωπο έχει επιδεινωθεί» και πως η «πιο δύσκολη κατάσταση» είναι δυτικά της πόλης Αβντίιβκα που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την Νοβομπαχμουτίφκα, ένα άλλο χωριό κοντά Οτσερέτινε.

«Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν επιτυχώς να αποκομίζουν τακτικής σημασίας κέρδη προς την κατεύθυνση της Αβντίιβκα στις ερχόμενες εβδομάδες», ανέφερε το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (Institute for the Study of War), ίδρυμα αμερικανικών συμφερόντων που μελετά τις εξελίξεις σε συρράξεις και συγκρούσεις που αφορούν στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ.

 «Η επόμενη γραμμή αμυνομένων οικισμών στην περιοχή βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την ουκρανική αμυντική γραμμή στην οποία επιτίθενται οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που κατέλαβαν την Αβντίιβκα στα μέσα Φεβρουαρίου 2024», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Βαριές ποινές σε Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

Απειλές λέει πως δέχεται και ο Ντόναλντ Τουσκ

ΚΚΕ: Απροστάτευτες από το κράτος οι γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία

Τελική έκθεση Τεμπών: Δεν έγινε μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα