ΑΘΗΝΑ
00:52
|
17.05.2024
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Εθνικού Κόμματος-Πρασίνων κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όταν τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα ο Χάμζα Γιούσαφ, μόλις 398 ημέρες από την εκλογή του, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Εθνικού Κόμματος – Πρασίνων κατέρρευσε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, όταν τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία. Συγκεκριμένα, το κόμμα των Πρασίνων πιθανολογούνταν ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό, αφού η κυβέρνηση της Σκωτίας κατάργησε την περασμένη εβδομάδα τον στόχο της να μειώσει κατά 75% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, ως το 2030.

Ο Γιουσάφ ανέλαβε ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) τον περασμένο Μάρτιο, ελπίζοντας να προχωρήσει για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Πλέον, το SNP θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για την εκλογή του αντικαταστάτη του Γιουσάφ.

Το SNP χάνει υποστήριξη έπειτα από 17 χρόνια επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ανακοίνωσε πως, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, το Εργατικό Κόμμα ξεπέρασε το SNP στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Η άνοδος του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία εντείνει την πίεση που αντιμετωπίζει το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που υπολείπεται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει τώρα 28 ημέρες για να επιλέξει το νέο πρωθυπουργό πριν υποχρεωθεί σε εκλογές. Ο πρώην ηγέτης του SNP, Τζον Σουίνι, και η πρώην αντίπαλος του Γιούσαφ για την ηγεσία, Κέιτ Φορμπς, θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι.

Αν το SNP δεν καταφέρει να βρει ένα νέο ηγέτη που να μπορέσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν εκλογές στη Σκωτία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα