ΑΘΗΝΑ
14:33
|
21.05.2024
Ο Ιορδανός βασιλιάς αναφέρθηκε «στο σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή» και κυρίως στη δημιουργία «ενός πολιτικού ορίζοντα που οδηγεί σε δίκαιη και συνολική ειρήνη».
Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας στο Αμάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ είχε σήμερα στο Αμάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της έβδομης περιοδείας στη Μέση Ανατολή (από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα).

Σε ανακοίνωση του παλατιού στο Αμάν αναφέρεται πως στη διάρκεια της συνάντησης στο ανάκτορο Αλ Σουσεινίγια όπου ήταν παρών στη συνάντηση ο πρίγκηπας διάδοχος Χουσεΐν μπιν Αμπντάλα Β’, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της ανάληψης άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη Γάζα ώστε να προστατευτούν οι αθώοι πολίτες.
Ο Ιορδανός βασιλιάς «ζήτησε την εξασφάλιση της συνέχισης της ροής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιορδανικού πρακτορείου ειδήσεων Petra News Agency, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ προειδοποίησε για τις επικίνδυνες επιπτώσεις μίας πιθανής ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, και τις «καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει σε περιοχές τη Δυτικής Όχθης, της Ιερουσαλήμ και ολόκληρης της περιοχής».

Επιπλέον τόνισε πως είναι «κρίσιμη» η υποστήριξη της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για την κάλυψη των αναγκών περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα και των Παλαιστινίων προσφύγων σε χώρες της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας).

Τέλος, αναφέρθηκε «στο σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή» και κυρίως στη δημιουργία «ενός πολιτικού ορίζοντα που οδηγεί σε δίκαιη και συνολική ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών που είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών και όλης της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του στην ηγεσία της Ιορδανίας στο φόντο των «συνεχιζόμενων περιφερειακών προκλήσεων».

Τόνισε πως συζήτησαν τις «κοινές προσπάθειες» ΗΠΑ-Ιορδανίας για επιτάχυνση της αποστολής τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον Άιμαν Σαφάντι

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Ιορδανό ομόλογό του,Άιμαν Σαφάντι με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής καταστροφής» και την αποτροπή χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, την αποκλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη και την έναρξη ενός «συνολικού σχεδίου για τη δημιουργία πολιτικού ορίζοντα που θα επιτύχει την λύση στη βάση των δύο κρατών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τη Ρώμη και τη Φλωρεντία θα επισκεφθεί η Σακελλαροπούλου

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 επιζώντες- Αναρμόδιο δήλωσε το δικαστήριο

Η Αραβική Σύνοδος μεταξύ γεγονότων και απαραίτητων δικαιωμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα