ΑΘΗΝΑ
20:23
|
21.05.2024
Αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ είχαν στο Πεκίνο «συνομιλίες ειλικρινείς και σε βάθος» στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης.
Από τις συναντήσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων στο Πεκίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Πεκίνο συναντήθηκαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων, της Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και της Χαμάς του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια στο πλαίσιο μακράς διαδικασίας ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν, οι αξιωματούχοι της Φατάχ και της Χαμάς είχαν «συνομιλίες ειλικρινείς και σε βάθος» στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης. Πρόσθεσε πως συζήτησαν «πολλά συγκεκριμένα ζητήματα και έκαναν θετική πρόοδο». Ο Λιν τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες εξήραν «τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων».

Αντιπροσωπείες των δύο παλαιστινιακών κομμάτων είχαν συναντηθεί τον περασμένο Φλεβάρη στη Μόσχα στο πλαίσιο συνομιλιών για μία μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Μετά τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στη Γάζα, υπήρξαν σφοδρές ενδοπαλαιστινιακές αντιθέσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της παλαιστινιακής κυβέρνησης και την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς, η Κίνα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εκκλήσεις για επίτευξη εκεχειρίας στην περιοχή.

Έκτοτε πέρασαν περίπου επτά μήνες στη διάρκεια των οποίων έχει καταστραφεί περίπου το 80% της Λωρίδας της Γάζας και έχουν σκοτωθεί πάνω από 34.500 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 70% είναι παιδιά, έφηβοι και γυναίκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Σφοδρές αντιδράσεις από Νετανιάχου και Γκάλαντ για την πρόταση του εισαγγελέα Χαν

UNRWA: Αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα