Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας επενέβησαν την Τετάρτη εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να πολιορκήσουν το κοινοβούλιο στη διαμαρτυρόμενοι για ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής». Οι διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Τιφλίδα κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής» συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών μονάδων που βρισκόταν στην εσωτερική αυλή του κτηρίου του κοινοβουλίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά και να στήσουν οδοφράγματα στην κεντρική είσοδο, ενώ κρέμασαν σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ οι διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο συνεχίζονταν, ορισμένοι ακτιβιστές προσπάθησαν επίσης να εμποδίσουν την κυκλοφορία σε διάφορους δρόμους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Aleksandre Darakhvelidze προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του κοινοβουλίου χωρίς άδεια, ο Darakhvelidze σημείωσε ότι επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί στα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών.
Το νομοσχέδιο για τη “διαφάνεια της ξένης επιρροής”, που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, πέρασε σε δεύτερη ψηφοφορία νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση, 83 βουλευτές υποστήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ 23 βουλευτές το καταψήφισαν. Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί σε αρχική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο ως νόμος, πρέπει να εγκριθεί τρεις φορές.
Ο Mamuka Mdinaradze, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο στο Κοινοβούλιο, δήλωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι πάνω από το 90% της χρηματοδότησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία δεν είναι διαφανής.
Ο Mdinaradze υποστήριξε ότι ήταν αδύνατο να ληφθούν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση που παρέχεται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε φορείς όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα μέσα ενημέρωσης στη Γεωργία, λέγοντας ότι αποφάσισαν να επαναφέρουν το νομοσχέδιο για την «ξένη επιρροή».
Είπε ότι το περιεχόμενό του είναι το ίδιο με το περσινό νομοσχέδιο, με τη διαφορά ότι αντί για «επιρροή ξένου παράγοντα», το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τώρα τον ορισμό των οργανώσεων που ευνοούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ανοιχτά και με διαφάνεια, τονίζοντας ότι όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα πρέπει επίσης να εργάζονται με διαφάνεια.
Το Γεωργιανό Όνειρο παρουσίασε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. Το νομοσχέδιο πρότεινε ότι οι γεωργιανές οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% των κεφαλαίων τους από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» ή να αντιμετωπίζουν πρόστιμα.
Οι αντίπαλοι και ο πρόεδρος Salome Zurabishvili ισχυρίστηκαν ότι το νομοσχέδιο εκπονήθηκε κατ’ εντολή της Ρωσίας και ζήτησαν την ακύρωσή του. Οι αντιπολιτευόμενοι ξεκίνησαν διαμαρτυρίες για την ακύρωση του νομοσχεδίου, οδηγώντας σε καυγάδες μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου στη συνέλευση και σε διαμαρτυρίες στους δρόμους της Τιφλίδας.
Καθώς οι περυσινές διαμαρτυρίες αυξήθηκαν, το Κόμμα Γεωργιανού Ονείρου απέσυρε το νομοσχέδιο, το οποίο είχε λάβει προκαταρκτική έγκριση από το κοινοβούλιο.