ΑΘΗΝΑ
01:43
|
18.05.2024
Ο Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι είναι αναγκαία μία ανεξάρτητη και διεθνής έρευνα για τους μαζικούς τάφους στην Γάζα.
Βασίλι Νεμπένζια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τους μαζικούς τάφους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρόσφατα εμφανίστηκαν φρικτές αναφορές για μαζικούς τάφους που βρέθηκαν στον θύλακα. Απαιτείται μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες στους εγκληματίες», δήλωσε ο ίδιος σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετά το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με νοσοκομεία και σχολεία να έχουν «ισοπεδωθεί».

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNMAS (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση κατά των ναρκών), θα χρειαστούν 14 χρόνια για να καθαριστεί η Γάζα από εκρηκτικούς μηχανικούς που δεν έχουν εκραγεί. Οι προοπτικές για την επίτευξη μιας διαρκούς συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών είναι ασαφείς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για την περίοδο του Ραμαζανιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να δηλώσουν ότι το ψήφισμα αυτό δεν είναι νομικά δεσμευτικό και απλώς έριξαν λάδι στη φωτιά δίνοντας περιθώρια στη Δυτική Ιερουσαλήμ όχι μόνο στον θύλακα αλλά και στη Δυτική Όχθη», είπε, προσθέτοντας ότι από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινοί έποικοι, «με τη συναίνεση των IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας)», έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιους. Περίπου 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους, με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί, σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Τρίτη να δοθεί άμεση πρόσβαση στους χώρους μαζικών ταφών στη Λωρίδα της Γάζας σε ανεξάρτητους ερευνητές.

Στις 7 Απριλίου, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε από τη νότια Γάζα την 98η Μεραρχία, η οποία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνίς εδώ και τέσσερις μήνες. Ένα μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί, με μεγάλες ζημιές στους δρόμους και τις υποδομές.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, περισσότερα από 330 πτώματα έχουν ανασυρθεί από ομαδικούς τάφους μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα