ΑΘΗΝΑ
18:08
|
16.11.2024
Το μνημείο θα κατεδαφιστεί και θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Κίεβου.
Η κατεδάφιση του μνημείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές του Κιέβου ξεκίνησαν την Τρίτη να κατεδαφίζουν ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής για τον εορτασμό της φιλίας με τη Ρωσία – περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της Ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.

«Οι δημοτικές υπηρεσίες της πόλης άρχισαν να αποσυναρμολογούν» το μνημείο, ανέφερε το γραφείο του δημάρχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μνημείο τιμά την υπογραφή μιας συνθήκης του 1654 που δέσμευε την Ουκρανία στη ρωσική κυριαρχία.

Η κατασκευή -μια σειρά από πέτρινα γλυπτά που απεικονίζουν τους Ουκρανούς και τους Ρώσους που υπέγραψαν τη συνθήκη- είχε εγκατασταθεί σε ένα πάρκο στο κέντρο του Κιέβου ως μέρος ενός μνημειακού συγκροτήματος που γιορτάζει την φιλία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Από την έναρξη της επιχείρησης το 2022, οι αρχές του Κιέβου είχαν ήδη κατεβάσει στο ίδιο σημείο δύο χάλκινα αγάλματα που απεικόνιζαν έναν Ουκρανό και έναν Ρώσο εργάτη.

«Η αποσυναρμολόγηση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς η κατασκευή είναι αρκετά ογκώδης. Περιλαμβάνει περίπου 20 κομμάτια» που ζυγίζουν από έξι έως επτά τόνους το καθένα, ανέφερε το γραφείο του δημάρχου. Το μνημείο θα μεταφερθεί σε μουσείο του Κιέβου.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ήταν διχασμένοι σχετικά με την αποσυναρμολόγηση. “Πρέπει να γίνει”, δήλωσε η Alyona Yavorivska, μια 32χρονη ψυχολόγος. “Δεν καταλαβαίνω πώς ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να στέκεται ακόμη εδώ”, είπε.

Αλλά ο Oleksandr Severyn, ένας 32χρονος πυροσβέστης, δήλωσε ότι η απομάκρυνση ήταν “ακατάλληλη” και ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε αντί να ξοδεύουν χρήματα για τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ουκρανία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, εδώ και χρόνια κατεδαφίζει μνημεία της σοβιετικής εποχής και έχει μετονομάσει πολλές πόλεις για να αποκαταστήσει τα προ-σοβιετικά ονόματά τους.

Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την επιχείρηση του Φεβρουαρίου του 2022.

Η Ουκρανία ψήφισε πέρυσι νόμο για την «αποαποικιοποίηση» για να αλλάξει τα ονόματα των δρόμων και να κατεβάσει περισσότερα μνημεία. Στο Κίεβο, μια πλατεία που κάποτε είχε πάρει το όνομα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι ονομάζεται τώρα «Πλατεία Ουκρανών Ηρώων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Παρίσι: Συναγερμός στις αρχές για άντρα που έχει κλειδωθεί σε εστιατόριο

Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή–Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Αμπχαζία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί-«Όχι» σε πρόωρες εκλογές (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα