ΑΘΗΝΑ
18:27
|
19.05.2024
Η 3η Μαΐου στη χώρα μας συμπίπτει με τη Μ. Παρασκευή, ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία και οι συνειρμοί που εγείρονται είναι εύλογοι.
Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου εξέδωσε σήμερα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), επισημαίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων αλλά και τις εξοντωτικές αγωγές που κάνουν σε βάρος των εργαζομένων στον Τύπο.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που τιμάται στις 3 Μαΐου σε όλο τον κόσμο συμπίπτει στη χώρα μας με τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα απολύτου πένθους για την Ορθοδοξία και οι συνειρμοί που εγείρονται είναι εύλογοι και ανησυχητικοί. Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι ειδικά αφιερωμένη στον κρίσιμο ρόλο της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποκτά ολοένα και πιο τρομακτικές διαστάσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Διατρανώνει επίσης το μήνυμα «για αδέσμευτη δημοσιογραφία και απόλυτη ελευθερία της έκφρασης ενόψει της 3ης Μαΐου» προσθέτοντας πως οι περιβαλλοντικοί συντάκτες έχουν χρέος να προειδοποιήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα αυτής της κατηγορίας ειδήσεων απευθυνόμενοι όχι μόνον στους πολίτες αλλά και στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου.

«Μόνο εάν οι δημοσιογράφοι αφεθούν να ασκήσουν ελεύθερα την κριτική τους και να αναδείξουν τα θέματα αυτά χωρίς παρεμβάσεις και απειλές θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως οφείλουν, ήτοι ως πυλώνας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αλλά και ως ελεγκτικός μηχανισμός στις απανταχού κυβερνήσεις και τις πολιτικές που ακολουθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ρένα Κουβελιώτη: Επίθεση δέχτηκε η δημοσιογράφος-Τι απάντησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα