ΑΘΗΝΑ
11:13
|
17.05.2024
Πάνω από 250.000 διασυνδέσεις έχουν ολοκληρωθεί από τις υπόχρεες επιχειρήσεις και αναμένεται να γίνουν περισσότερες.
Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 250.000 διασυνδέσεις POS και ταμειακών μηχανών ολοκληρώθηκαν από τις υπόχρεες επιχειρήσεις και αναμένεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων μόνο υποκατηγοριών επιχειρήσεων που, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διασυνδεθούν:

– 3.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν POS από τον προμηθευτή λόγω οφειλών.

– 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις η προθεσμία επεκτείνεται μέχρι και τις 10/6.

– Σχεδόν 30.000 εποχικές επιχειρήσεις. Οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν ούτως ή άλλως προθεσμία διασύνδεσης των συστημάτων τους μέχρι και την ημέρα έναρξης λειτουργίας τους.

Όσες επιχειρήσεις είχαν ορίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, αλλά το ραντεβού δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του τεχνικού, έχουν περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να το ολοκληρώσουν προτού ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

Επίπλεον ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως:

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ήταν για ορισμένους κάποτε ανέκδοτο, ενώ τώρα είναι πραγματικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τόσο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που ήταν υπόχρεοι διασύνδεσης όσο και τους τεχνικούς εγκατάστασης και όλους όσους συμμετείχαν στην ολοκλήρωση αυτού του τόσο σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Δεν εφησυχάζουμε ωστόσο. Απομένει η ολοκλήρωση της διασύνδεσης και για ορισμένες υποκατηγορίες επιχειρήσεων, που για διάφορους πρακτικούς και τεχνικούς λόγους έχουν περιθώριο διασύνδεσης για λίγο ακόμη διάστημα. Θα επιμείνουμε στη διασύνδεση όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων, εκτός των άλλων και για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Με το έργο αυτό εκπληρώνουμε μία υποχρέωσή μας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την Ελλάδα!.

Αυτό που υπολείπεται τώρα είναι η διασύνδεση των POS με το λογισμικό ERP, για την οποία η προθεσμία λήγει στις 31/5 αυτού του έτους.

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους και δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις υποκατηγορίες που προαναφέρθηκαν, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. μη ολοκλήρωση προγραμματισμένου ραντεβού χωρίς δική τους υπαιτιότητα).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε άλλη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Google: Η αναζήτηση αλλάζει και έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα