ΑΘΗΝΑ
07:02
|
17.05.2024
Τα αντίποινα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν παρακράτηση φορολογικών εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο Ισραηλινός στρατός στην Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απειλές περί ύπαρξης αντιποίνων κατά της Παλαιστινιακής Αρχής προέβη η Ισραηλινή Αρχή κατά την διάρκεια συζητήσεων με Αμερικανούς ομολόγους της, εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Έντονη ανησυχία φαίνεται να υπάρχει από την Ισραηλινή πλευρά όσον αφορά το ενδεχόμενο να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο ανώνυμους Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ δήλωσε στην Αμερικανική πλευρά ότι έχει πληροφορίες ότι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής πιέζουν τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει τα εντάλματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του, τα αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά πάσα πιθανότητα μέσω της παρακράτησης φορολογικών εσόδων, χωρίς τα οποία θα χρεωκοπούσε. Η Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται ορισμένες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης βάσει των συμφωνιών του Όσλο του 1993, που αποτέλεσαν ορόσημο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διευθύνει από το 2021 έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ και παλαιστινιακές ομάδες και χρονολογούνται από το 2014. Η έρευνα έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, σε μία ομιλία του στην Μπογκοτά

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα ήταν λάθος, λέγοντας: “Ενθαρρύνουμε σιωπηλά το ΔΠΔ να μην το κάνει. Θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής”.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι δεν υποστηρίζουν την εν εξελίξει έρευνα του ΔΠΔ, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «σίγουρα δεν θα υποστηρίξει να εκφοβιστούν ή να απειληθούν οι δικαστές στο ΔΠΔ ή οπουδήποτε αλλού για το θέμα αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα