ΑΘΗΝΑ
08:22
|
17.05.2024
Ο επικεφαλής του UNRWA δήλωσε ότι το κενό των ΗΠΑ θα καλυφθεί από χώρες που θέλουν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπηρεσίας.
Ο Philippe Lazzarini
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναζητά συνεισφορές από νέους δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών, για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Philippe Lazzarini.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους ανέστειλαν αρχικά τη χρηματοδότηση της UNRWA τον Ιανουάριο, λόγω των αναπόδεικτων ισχυρισμών του Ισραήλ ότι ορισμένοι υπάλληλοι της υπηρεσίας εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Άλλοι, όπως η ΕΕ, ο Καναδάς και η Σουηδία, έχουν έκτοτε υπαναχωρήσει και σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τη στάση τους, με ένα νέο νομοσχέδιο δαπανών που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα να απαγορεύει κάθε πληρωμή στην UNRWA μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής της UNRWA, παρέχοντας μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, και ο Lazzarini πιστεύει ότι η απόφασή τους να παγώσουν τη χρηματοδότηση «σίγουρα τροφοδοτείται και καθοδηγείται από την εσωτερική πολιτική».

Από την Γενεύη ο Lazzarini δήλωσε:

Το κενό που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ ισοδυναμεί με περίπου 180 εκατ. δολάρια όταν πρόκειται για τον βασικό προϋπολογισμό, συν ένα επιπλέον δωρητή 200 εκατ. δολαρίων όταν πρόκειται για την έκκληση έκτακτης ανάγκης.

Θα εξετάσουμε επίσης τον αραβικό κόσμο. Είδαμε κάποιες σημαντικές συνεισφορές εκεί, από την Αλγερία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, για να αναφέρουμε μερικά. Αλλά νωρίτερα είχαμε επίσης κάποια συνεισφορά από το Ομάν, ακόμη και από μια χώρα υποδοχής, την Ιορδανία.

Είπε ότι ο οργανισμός έχει και θα συνεχίσει να «προσεγγίζει νέους δυνητικούς δωρητές», ενώ παράλληλα πιέζει τους παραδοσιακούς να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Επιπλέον, δήλωσε ότι ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Νορβηγία, έχουν μεταφέρει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις δωρεές τους.

Μέχρι τώρα, η UNRWA έχει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος Ιουνίου, είπε, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι θα πρέπει να “διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους” για να κινητοποιήσουν αρκετούς πόρους ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πραγματικός στόχος είναι να αφαιρεθεί από τους Παλαιστίνιους το καθεστώς του πρόσφυγα

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Γάζα, η οποία έχει πλέον σκοτώσει σχεδόν 34.600 Παλαιστίνιους, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, και έχει τραυματίσει πάνω από 77.800.

Έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, περίπου το 85% του πληθυσμού, αφήνοντάς τους να αντιμετωπίζουν πείνα και οξείες ελλείψεις ιατρικής βοήθειας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επίσης καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις του πολιορκημένου θύλακα, καταστρέφοντας τα πάντα, από κατοικίες μέχρι ιατρικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κάθε είδους αστική υποδομή.

Μεταξύ των θυμάτων και των κατεστραμμένων υποδομών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 182 υπάλληλοι της UNRWA και περισσότερα από 160 κτίρια που χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία, πολλά από τα οποία είναι καταφύγια για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Ερωτηθείς εάν η UNRWA θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του Ισραήλ, ο Lazzarini δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, αλλά επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει το καθήκον της για την απόδοση ευθυνών.

Έχω καλέσει τα κράτη μέλη να ερευνήσουν στο μέλλον και να επιδιώξουν την απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι το προσωπικό του ΟΗΕ, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ έχουν αγνοηθεί κατάφωρα”, δήλωσε. Υπήρξαν ήδη δηλώσεις από κράτη μέλη στη Νέα Υόρκη ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που δείχνουν ότι, πράγματι, πρέπει να αναζητήσουμε λογοδοσία για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις. Έτσι, υπάρχει ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη.

Ο Lazzarini, ωστόσο, αναμένει ότι η εκστρατεία με στόχο την UNRWA θα συνεχιστεί, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ισραηλινού σχεδίου κατά των Παλαιστινίων.

Η έκκληση για τη διάλυση του οργανισμού θα συνεχιστεί. Το μάντρα ότι ο οργανισμός διαιωνίζει το καθεστώς του πρόσφυγα θα συνεχιστεί επίσης σίγουρα.

Ο πραγματικός στόχος του αιτήματος για τη διάλυση του οργανισμού σχετίζεται με τον στόχο να αφαιρεθεί από τους Παλαιστίνιους το καθεστώς του πρόσφυγα. Όλα αυτά γίνονται επίσης αντιληπτά από τους Παλαιστίνιους ως μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί ή να τερματιστεί η προοπτική μιας λύσης δύο κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα