ΑΘΗΝΑ
12:52
|
22.06.2024
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού φέρεται κατά την WSJ να έχει δώσει τελεσίγραφο μίας βδομάδας για συμφωνία με τη Χαμάς.
Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διορία μία βδομάδα φέρεται πως έδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου στη Χαμάς προκειμένου να δεχθεί την συμφωνία για περιορισμένη εκεχειρία μερικών βδομάδων και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί με έναρξη της καταστροφικής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Αυτό υποστηρίζει σημερινό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, προσδιορίζοντας το «τελεσίγραφο» ως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μαΐου.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό έχει ήδη πάρει την τελευταία ισραηλινή πρόταση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τη συζητήσει εκτενώς ενώ άγνωστη παραμένουν επί του θέματος οι θέσεις του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Οι έως τώρα γνωστές πληροφορίες για την τελευταία πρόταση που προωθείται και συζητείται στο Κάιρο μέσω μεσολαβητών αναφέρει σταδιακή εκεχειρία δύο φάσεων. Η πρώτη φάση λέγεται πως θα έχει διάρκεια 40 μέρες στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν 33 όμηροι και θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για μία πιο «μόνιμη εκεχειρία». Η δεύτερη φάση λέγεται πως προτείνεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι βδομάδες ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερο αριθμό απελευθέρωσης ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και να αναστείλουν τις συγκρούσεις ακόμη και για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η  WSJ  αναφέρει πως ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας δεν είναι μόνον η επιδίωξη της Χαμάς για τερματισμό των συγκρούσεων και μακροπρόθεσμη εκεχειρία αλλά και το αίτημά της για επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Βόρειας Γάζας στις περιοχές όπου κάποτε ήταν τα σπίτια και οι δουλειές τους. Η ίδια πηγή εκτιμά πως αυτή τη φορά η Χαμάς μπορεί και να κάνει δεκτή την πρόταση, με κάποιες πιο ικανοποιητικές τροποποιήσεις, παρά να την απορρίψει εξ ολοκλήρου.

Προβλέπουν μεγάλη καταστροφή…

Νωρίτερα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων και θα προκαλούσε «τεράστιο πλήγμα» στις επιχειρήσεις αρωγής σε όλη την περιοχή.

Ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος της OCHA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη εξήγησε πως οι επιχειρήσεις αρωγής στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλίνες, αποθήκες γεμάτες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για παιδιά με οξύ υποσιτισμό. Διαβεβαίωσε πως από τη μεριά του ο OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, ακόμη και στην περίπτωση εισβολής, και εξετάζει το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κούβα: Απόφαση συμμετοχής στην αγωγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ρεύμα: Μας πρόδωσε… το πράσινο-Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα τιμολόγια το Α΄εξάμηνο

ΑΠΘ: Στρατηγικός σχεδιασμός με εργολαβία σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων

Νάιτζελ Φάρατζ: Το ΝΑΤΟ φταίει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα