Σε συλλήψεις για τον θανατηφόρο πυροβολισμό εναντίον του διακεκριμένου Καναδού Σιχ ακτιβιστή Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον περασμένο Ιούνιο, προχώρησε η αστυνομία στον Καναδά, μήνες αφότου οι αρχές κατηγόρησαν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης ότι συμμετείχαν στη δολοφονία.
Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) στη δυτικότερη επαρχία του Καναδά, τη Βρετανική Κολομβία, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι τρία άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για τη δολοφονία του Νιτζάρ. Τα τρία άτομα –όλοι Ινδοί υπήκοοι– συνελήφθησαν στο Έντμοντον της Αλμπέρτα και κατηγορήθηκαν για φόνο πρώτου βαθμού και συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου.
«Αυτή η έρευνα δεν τελειώνει εδώ. Γνωρίζουμε ότι και άλλοι μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτή την ανθρωποκτονία και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εύρεση και τη σύλληψη καθενός από αυτά τα άτομα», τόνισε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.
Ο Νιτζάρ πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 18 Ιουνίου του 2023, έξω από ναό των Σιχ στο Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας, προκαλώντας ευρεία καταδίκη.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ερευνούσαν αξιόπιστους ισχυρισμούς για πιθανή σύνδεση μεταξύ Ινδών κυβερνητικών πρακτόρων και της δολοφονίας του Νιτζάρ.
«Οποιαδήποτε ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», τόνισε ο Τριντό σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Καναδά. «Με τον πιο έντονο τρόπο, συνεχίζω να προτρέπω την κυβέρνηση της Ινδίας να συνεργαστεί με τον Καναδά για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του προκάλεσαν μια σφοδρή αντίδραση από την Ινδία, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε επίσης τον Καναδά ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τους ακτιβιστές κατά της Ινδίας και τον «εξτρεμισμό των Σιχ».
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων και των Σιχ, σε αυτό που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ως μια συνεχή προσπάθεια να καταπνιγεί κάθε διαφωνία.