ΑΘΗΝΑ
01:04
|
29.09.2024
Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, χωρίς όμως να συλλέξει δείγματα.
Το διαστημόπλοιο Chang’e 6 πριν την εκτόξευση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Chang’e 6 εκτόξευσε σήμερα η Κίνα,  με στόχο να συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, μια αποστολή που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό άλμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Το διαστημικό όχημα Chang’e 6 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Ουεντσάνγκ, στο τροπικό νησί Χαϊνάν, λίγο πριν από τις 17:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου «Νέα Κίνα». Η αποστολή στοχεύει στη συλλογή περίπου δύο κιλών δειγμάτων από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση. Πρόκειται για μια τεχνικά προηγμένη αποστολή, η οποία θα διαρκέσει 53 ημέρες.

«Το Chang’e 6 θα συλλέξει για πρώτη φορά δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γκε Πινγκ, ο υποδιευθυντής του κινεζικού Κέντρου Σεληνιακής Εξερεύνησης και Διαστημικής Μηχανικής.

Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν είχε συλλέξει δείγματα.

Το Chang’e 6 θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους στο ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια θα συλλέξει χώμα και πέτρες και θα πραγματοποιήσει πειράματα στη ζώνη αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στο Ουεντσάνγκ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με μια επανδρωμένη αποστολή το 2026, ενώ η Κίνα θέλει να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, μέχρι το 2030. Το Πεκίνο έχει αποκλειστεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2011, όταν οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στη NASA να συνεργάζεται με την Κίνα, η οποία στη συνέχεια ανέπτυξε το δικό της πρόγραμμα διαστημικού σταθμού. Η ταχεία ανάπτυξη του κινεζικού προγράμματος έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον, με τον διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον να δηλώνει τον Απρίλιο ότι οι ΗΠΑ επιδίδονται πλέον σε «αγώνα δρόμου» με το Πεκίνο.

«Πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλούν πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικό», δήλωσε ο διευθυντής, μιλώντας σε μια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Chang’e 6 είναι η πρώτη από τις τρεις μη επανδρωμένες αποστολές που σκοπεύει να στείλει στη Σελήνη η Κίνα αυτήν τη δεκαετία. Το Chang’e 7 στη συνέχεια θα εξερευνήσει τον σεληνιακό νότιο πόλο αναζητώντας νερό, ενώ το Chang’e 8 θα προσπαθήσει να καθορίσει εάν είναι τεχνικά εφικτό να κατασκευαστεί μια βάση στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Χιλή: Αστρονόμοι παρουσίασαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα