ΑΘΗΝΑ
07:53
|
18.05.2024
Η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ θα άνοιγε τον δρόμο για την Κονσταντίνιφκα, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ, τα μεγάλα αστικά κέντρα του Ντονιέτσκ.
Ουκρανοί πυροβολικάριοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι απλώς θέμα χρόνου να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις τη στρατηγική πόλη Τσάσοφ Γιαρ. Όχι σήμερα και όχι αύριο, φυσικά, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα αποθέματα και τις προμήθειές μας.», δήλωσε στον Economist ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών της Ουκρανίας Βαντίμ Σκιμπίτσκι.


Το Τσάσοφ Γιαρ είναι υψίστης σημασίας τόσο για τις ρωσικές όσο και για τις ουκρανικές δυνάμεις, διότι η πόλη έχει πολιτική, στρατιωτική και υλικοτεχνική σημασία, δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ήρωας της Ρωσίας Ρουστέμ Κλούποφ.

«Από στρατιωτική άποψη, η πόλη παραμένει ένα από τα βασικά σημεία άμυνας, το οποίο προστίθεται στην υλικοτεχνική και τεχνική υποστήριξη της ουκρανικής ομάδας μάχης που δρα στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Σκίμπιτσκι, επισημαίνοντας επίσης την πλεονεκτική τοπογραφική θέση του Τσάσοφ Γιαρ.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική σημασία, η κατάληψη του Τσάσοφ Γιαρ από τα ρωσικά στρατεύματα -το οποίο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε ως «αδιαπέραστο φρούριο»- θα αποτελέσει νέο ηθικό και ψυχολογικό πλήγμα για τα ουκρανικά στρατεύματα, το μαχητικό πνεύμα των οποίων είναι ήδη καταρρακωμένο, σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι.

Ο Ρουστέμ Κλούποφ πρόσθεσε ότι, «το κύριο πράγμα τώρα είναι να μετατρέψουμε τη ρωσική επίθεση σε αλυσιδωτή αντίδραση με συνεχείς επιθέσεις, πιέσεις και ενέργειες».

Η κατάρρευση ορισμένων στοιχείων της άμυνας [της Ουκρανίας], για παράδειγμα της υλικοτεχνικής υποστήριξης, θα συμβάλει στην κατάρρευση της άμυνας [των δυνάμεων του Κιέβου] στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το ίδιο επανέλαβε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ολέγκ Γκλαζούνοφ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Ανάλυσης και Κοινωνικοψυχολογικών Διαδικασιών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Πλεχάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε το Τσάσοφ Γιαρ «βασικό και άμεσο δρόμο πρώτα προς την πόλη Κονσταντίνοφκα και στη συνέχεια προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ».

Μία ενδεχόμενη πτώση του Τσάσοφ Γιαρ, σε συνδυασμό με την Ρωσική προέλαση από τα νότια, θα σήμανε κατάρρευση των Ουκρανικών αμυνών στην Γκόρλοβκα λόγω περικύκλωση και εκκίνηση επιχειρήσεων για τα μεγάλα αστικά κέντρα του Ντονέτσκ Όμπλαστ.

Επισήμανε ότι:

Όταν το Ντονιέτσκ έγινε πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, το Κραματόρσκ μετατράπηκε σε πρωτεύουσα της περιοχής του Ντονιέτσκ (από την πλευρά της Ουκρανίας)[πληρεξούσιος]. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι σαν τη μάχη του Κουρσκ [στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο]. Ο [proxy] πόλεμος [με το ΝΑΤΟ] συνεχίζεται, αλλά ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει περαιτέρω να υποχωρεί και το Ντονμπάς χάνεται για αυτόν, γι’ αυτό και η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι ένα σημείο καμπής της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του έρχονται αφού το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλέστηκε έναν ανώνυμο Ουκρανό στρατιωτικό που δήλωσε ότι στα μέσα Μαρτίου, πάνω από 100 στρατιώτες της 67ης ταξιαρχίας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν εν μέσω της προέλασης της Ρωσίας στο Τσάσοφ Γιαρ.
«Χάσαμε διοικητές τμημάτων, διοικητές διμοιριών, διοικητές λόχων και λοχίες. Δηλαδή, χάσαμε ολόκληρο τον σκελετό της ταξιαρχίας» εκείνη την εποχή, πρόσθεσε ο στρατιωτικός.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι Telegram Voenny Obozrevatel (Στρατιωτικός Σχολιαστής) ανέφερε νωρίτερα ότι μια ταξιαρχία εφόδου Azov αρνήθηκε εντολή του αρχιστράτηγου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι να μεταφερθούν στο Τσάσοφ Γιαρ σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την πόλη απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Η εντολή σαμποταρίστηκε επειδή οι διοικητές της ταξιαρχίας φέρονται να θεωρούσαν ότι το Τσάσοφ Γιαρ είχε χαθεί για τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα