ΑΘΗΝΑ
19:21
|
18.05.2024
Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις Βαλτικές χώρες ότι είναι ευθύνη δική τους η αποκοπή διπλωματικών σχέσεων..
Μαρία Ζαχάροβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα θα απαντήσει σε εχθρικές ενέργειες από τα κράτη της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα, δήλωσε στο RIA Novosti η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα απαντήσουμε επίσης στις εχθρικές ενέργειες των κρατών της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα, κυρίως στον οικονομικό τομέα και στον τομέα μεταφορών», δήλωσε η ίδια.

Η διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τα αντίποινα που ελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένης του αναπροσανατολισμού των εμπορευματικών ροών προς τα βορειοδυτικά λιμάνια της Ρωσίας, είχαν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των βαλτικών δημοκρατιών.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικά μέτρα για να επηρεάσει τις χώρες της Βαλτικής, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά ανεπιθύμητη τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων λόγω του γεγονότος ότι στις χώρες της Βαλτικής ζουν πολλοί ρωσόφωνοι, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι πολίτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της:

Ο τερματισμός των δραστηριοτήτων των διπλωματικών αποστολών σε αυτή την κατάσταση θα σήμαινε ότι οι πολίτες της χώρας μας που ζουν στις χώρες της Βαλτικής και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας θα έμεναν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την αστυνομική βαρβαρότητα.

Τον Μάρτιο, η πλατεία Σμολένσκαγια δημοσίευσε έναν κατάλογο με τους πιο εχθρικούς προς τη Ρωσία αξιωματούχους στις χώρες της Βαλτικής. Περιλαμβάνει τους επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Λετονίας, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών της Λιθουανίας, καθώς και τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της δημοκρατίας. Μεταξύ των πολιτικών της Εσθονίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας και την πρώην πρόεδρο Κέρστι Κάλγιουλαϊντ, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 347 πολίτες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, δημόσιων προσώπων και δημοσιογράφων, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η εχθρική πολιτική, η ενεργή άσκηση πίεσης για την επιβολή κυρώσεων, η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, οι διώξεις του ρωσόφωνου πληθυσμού, η βάρβαρη εκστρατεία μαζικής κατεδάφισης μνημείων σοβιετικών στρατιωτών-απελευθερωτών, η επαναδιατύπωση της ιστορίας, η εξύμνηση του ναζισμού, καθώς και η άντληση όπλων από το καθεστώς του Κιέβου απαιτούν αντίποινα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα