ΑΘΗΝΑ
18:53
|
18.05.2024
Ο Κιμ Σονγκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων συσταθεί είναι καταδικασμένη στο να αποτύχει στο έργο της.
Κιμ Γιονγκ Ουν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ, δήλωσε την Κυριακή ότι οποιαδήποτε νεοσυσταθείσα ομάδα παρόμοια με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ θα ήταν καταδικασμένη σε «αυτοκαταστροφή» με την πάροδο του χρόνου.

Στις 28 Μαρτίου, η Ρωσία μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για την παράταση για ένα έτος των εργασιών της επιτροπής 1718 του ΣΑ του ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Η εντολή της έληξε στις 30 Απριλίου. Την 1η Μαΐου, 50 μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της «αντικειμενικής και ανεξάρτητης» παρακολούθησης των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μετά τη διάλυση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος χαρακτήρισε την κοινή δήλωση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους την 1η Μαΐου σχετικά με τη διάλυση της ομάδας «ξύλινο λόγο» και κάλεσε τη Δύση να αποδεχθεί «ταπεινά» την πραγματικότητα ότι η διεθνής κοινή γνώμη της έχει «γυρίσει την πλάτη». Συμβούλεψε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναλογιστούν βαθιά την αποτυχία της εχθρικής πολιτικής τους έναντι της Πιονγκγιάνγκ «που διατρέχεται από αλαζονεία και αυτοαναφορικότητα».

Ο Κιμ είπε ότι η διάλυση της ομάδας ήταν «μια ιστορική κρίση» για τη δημιουργία μιας «παράνομης, συνωμοτικής» οργάνωσης που χρησίμευε ως εργαλείο για τις ΗΠΑ και των δυτικών χωρών για την άσκηση ηγεμονίας.

Στις 11 Απριλίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποβάλει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το δικό της σχέδιο ψηφίσματος για την παράταση της θητείας της ομάδας εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα διαπιστώνει την ανάγκη επικαιροποίησης του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα