ΑΘΗΝΑ
18:20
|
18.05.2024
Πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της 15ης συνόδου κορυφής του ΟΙΣ είναι η Παλαιστίνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 15η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) ξεκίνησε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γκάμπια, Μπαντζούλ.

Παγκόσμιοι ηγέτες από τις 57 χώρες μέλη του ΟΙΣ και όχι μόνο αναμένεται να συμμετάσχουν, ανέφερε ο ΟΙΣ σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου κορυφής. Την Τουρκία εκπροσωπεί στην εκδήλωση ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Προστίθεται ότι η σύνοδος κορυφής αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενότητας «για τη συλλογική αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ummah (μουσουλμανική κοινότητα) και την επέκταση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών στην επιδίωξη των κοινών μας στόχων, όπως αυτοί κατοχυρώνονται στο χάρτη».

Ο ΟΙΣ πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής στοχεύει επίσης στην «επέκταση της εγχώριας οικονομίας μας και την αναζωογόνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», εκτός από το να «αξιοποιήσει την ευκαιρία να μοιραστεί τον πλούτο του πολιτισμού της Γκάμπια και της Αφρικής με τον κόσμο».

Η σύνοδος κορυφής, η οποία πραγματοποιείται έως την Κυριακή με κεντρικό θέμα «Ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη», θα ασχοληθεί με παγκόσμια ζητήματα, ιδίως με την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον συνεχιζόμενο ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από 34.000 ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, τρία βασικά έγγραφα – ένα σχέδιο ψηφίσματος για την Παλαιστίνη, ένα σχέδιο δήλωσης της Μπαντζούλ και το σχέδιο τελικού εγγράφου – θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής για συζήτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα