ΑΘΗΝΑ
18:39
|
18.05.2024
Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα την διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ.
Al Jazeera
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισε ομόφωνα να κλείσει τις δραστηριότητες του Al Jazeera στο Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η ψήφος του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ήρθε μετά την ψήφιση από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

Το tweet του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την απόφαση στο Χ:

Η κυβέρνηση με επικεφαλής εμένα αποφάσισε ομόφωνα: το κανάλι υποκίνησης ταραχών Αλ Τζαζίρα θα κλείσει στο Ισραήλ.

Αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις του βήματος στο κανάλι, πότε θα τεθεί σε ισχύ ή αν πρόκειται για μόνιμο ή προσωρινό κλείσιμο δεν ήταν άμεσα σαφείς.

Η απόφαση κλιμάκωσε τη μακροχρόνια διαμάχη του Ισραήλ με το Αλ Τζαζίρα. Απειλούσε επίσης να εντείνει τις εντάσεις με το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί το κανάλι, σε μια εποχή που η Ντόχα παίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό μια δύσκολη σχέση με το Αλ Τζαζίρα, κατηγορώντας το για μεροληψία εναντίον του και συνεργασία με τη Χαμάς. Το δίκτυο με έδρα το Κατάρ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες.

Το Αλ Τζαζίρα είναι ένα από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρέμειναν στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταδίδοντας αιματηρές σκηνές από αεροπορικές επιδρομές και υπερπλήρη νοσοκομεία και κατηγορώντας το Ισραήλ για σφαγές.

Τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις δραστηριότητες του Al Jazeera στο Ισραήλ», αφού το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε νόμο που παρέχει σε ανώτερους υπουργούς εξουσίες να κλείνουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα που θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια.

«Το Al Jazeera έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ, συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και υποκίνησε εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών», είχε γράψει ο Νετανιάχου στο Χ.

Το δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ κατηγόρησε τον Νετανιάχου για «υποκίνηση μίσους» και δήλωσε ότι θεωρεί τον Ισραηλινό ηγέτη «υπεύθυνο για την ασφάλεια του προσωπικού του και των εγκαταστάσεων του Δικτύου σε όλο τον κόσμο, μετά την υποκίνηση και αυτή την ψευδή κατηγορία του με επαίσχυντο τρόπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα