ΑΘΗΝΑ
07:59
|
19.05.2024
Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε τις καλές σχέσεις και την συνεργασία και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αντεπαναστατικά στοιχεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δευτέρα το πρωί, σε συνάντηση με τον κ. Νιτσερβάν Μπαρζανί, Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Ραΐσι δήλωσε ότι οι σχέσεις του Κουρδιστάν με το Ιράν βασίζονται σε ιστορικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη βελτίωση του επιπέδου των σχέσεων πολιτικής και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα ισχυρό Ιράκ και η ενίσχυση της ενότητας και της συνοχής στο πλαίσιο ενός ενιαίου Ιράκ έχουν πάντα τονιστεί από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν: Η υποστήριξη του Ιράν προς τους Κούρδους, είτε κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Σαντάμ, είτε κατά τη σφαγή της Halabja, είτε κατά την επίθεση του ISIS, αποδεικνύει ότι το Ιράν είναι υποστηρικτής και φίλος στις δύσκολες ημέρες του Ιράκ και του Κουρδιστάν.

Επισημαίνοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση και ο ιρανικός λαός θεωρούν την ασφάλεια του Ιράκ ως δική τους ασφάλεια, ο Raisi πρόσθεσε:

Είμαστε βέβαιοι για την καλή θέληση και τη φιλία των αδελφών μας εκ του Ιράκ και του Κουρδιστάν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το μίσος των εχθρών, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, κατά του ιρανικού έθνους, αναμένουμε από την κυβέρνηση του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν να αποτρέψει απολύτως οποιαδήποτε κατάχρηση του εδάφους αυτής της περιοχής κατά του Ιράν από στοιχεία του σιωνιστικού εχθρού και αντεπαναστατικά στοιχεία.

Εκτιμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ιράκ και της περιφέρειας του Κουρδιστάν για την εφαρμογή των διατάξεων της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

«Ο πλήρης αφοπλισμός και η απουσία των αντεπαναστατικών στοιχείων στο ιρακινό έδαφος είναι μια αναγκαιότητα», πρόσθεσε.

Ο Ραΐσι τόνισε επίσης ότι το Ιράν δεν έχει κανένα εμπόδιο να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία και τις εμπορικές σχέσεις με την περιοχή του Κουρδιστάν. «Θεωρούμε τα μεγάλα σύνορα μεταξύ των δύο πλευρών ως μια πολύτιμη ευκαιρία για τη βελτίωση του επιπέδου των σχέσεων, αλλά η ασφάλεια είναι το ουσιαστικό θεμέλιο και η βάση κάθε είδους συνεργασίας και επέκτασης των αλληλεπιδράσεων».

Ο πρόεδρος της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ επικεφαλής αντιπροσωπείας, έφτασε στην Τεχεράνη την Κυριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα