ΑΘΗΝΑ
10:04
|
19.05.2024
Διεθνή πυρά δέχεται η Ισραηλινή κυβέρνηση λόγω της σημερινής εντολής εκκένωσης της Ράφα λόγω επερχόμενης επίθεσης.
Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληθώρα αντιδράσεων από αξιωματούχους διαφόρων χωρών – συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Ισραηλινού ΠΘ Εχούντ Ολμέρτ – έλαβε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στην Ράφα.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την εντολή εκκένωσης της ανατολικής Ράφα από το Ισραήλ, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης στη νότια πόλη της Γάζας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς τους αμάχους στη Ράφα προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να παραιτηθεί από την απόπειρα χερσαίας επίθεσης. Η Ε.Ε., μαζί με τη Διεθνή Κοινότητα, μπορεί και πρέπει να δράσει για να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Και στο Ισραήλ όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχθηκε πυρά από τον πρώην ΠΘ Εχούντ Ολμέρτ έχει υπάρξει σφοδρός επικριτής του σημερινού Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και εδώ και μήνες ζητά να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποφευχθεί μια επίθεση στη Ράφα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στο BBC δήλωσε:

Πρέπει να σταματήσουμε τις μάχες τώρα. Η πιθανότητα μιας πρόσθετης στρατιωτικής νίκης με μικρές συνέπειες είναι πολύ μικρή.

Επιπλέον ανέφερε πως το επιχείρημα ότι μια επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας είναι απαραίτητη για να κυνηγηθούν άτομα που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, θα μπορούσε να κρατήσει τον πόλεμο «για πάντα» και «εις βάρος της απώλειας της ζωής των ομήρων» επειδή «δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη νίκη» και ότι οι μαχητές της Χαμάς θα συνεχίσουν να υφίστανται – προειδοποιώντας ότι η συνέχιση των μαχών θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα.

Αλλά και στην Ουάσινγκτον υπάρχει δυσφορία για την απόφαση Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου έγραφε:

Έχουμε καταστήσει σαφείς τις απόψεις μας σχετικά με μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Ράφα στην ισραηλινή κυβέρνηση και ο πρόεδρος θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό σήμερα.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει μια εισβολή στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τη βοήθεια των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα