ΑΘΗΝΑ
10:14
|
19.05.2024
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου» για τη χώρα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου στο κυβερνητικό παλάτι στη Βηρυτό, Λίβανος, 2 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κομισιόν πρόκειται να τερματίσει έξι χρόνια διαδικασίας κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου» για τη χώρα, αναφέρει το Reuters.

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν όταν το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα PiS κυβερνούσε τη χώρα. Ο Ντόναλντ Τουσκ, φιλελεύθερος υπέρ της Ε.Ε., έγινε πρωθυπουργός πέρυσι, βάζοντας την Πολωνία σε μια πιο φιλοευρωπαϊκή πορεία.

Η Ε.Ε. ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Πολωνία έχει ξεκινήσει μια σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

«Σήμερα σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Πολωνία», είπε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

Η Πολωνία είχε αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε η Ε.Ε..

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το οποίο κυβέρνησε για οκτώ χρόνια, είχε πραγματοποιήσει μια βαθιά αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, η οποία, σύμφωνα με την Ε.Ε., έβλαψε τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες και έφερε τα δικαστήρια υπό πολιτική επιρροή.

Ο Τουσκ έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τη δικαστική ανεξαρτησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα