ΑΘΗΝΑ
06:54
|
19.05.2024
Ο Βρετανός πρέσβης στην Ρωσία ενημερώθηκε από το ΥΠΕΞ ότι οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση.
Nigel Casey
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρέσβης στη Μόσχα Νάιτζελ Κέισι διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση:

Ο Ν. Κέισι προειδοποιήθηκε ότι η απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα με τη χρήση βρετανικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός της Μεγάλης Βρετανίας στο έδαφος της Ουκρανίας και πέραν αυτού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εχθρική επίθεση του Κάμερον έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Λονδίνου ότι οι πύραυλοι πλεύσης μεγάλου βεληνεκούς που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο δεν θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα κατά της Ρωσίας. Έτσι, η Βρετανία αναγνωρίστηκε de facto ως μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο πρέσβης ενημερώθηκε επίσης ότι τα λόγια του Κάμερον υποδηλώνουν μια σοβαρή κλιμάκωση και επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη εμπλοκή του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Κιέβου. Ο Κέισι κλήθηκε να αναλογιστεί τις αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών βημάτων, καθώς και «να αντικρούσει με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμοχαρείς προκλητικές δηλώσεις» του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

Στις 2 Μαΐου, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον στο Κίεβο, κατά την οποία δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει το ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, το Λονδίνο έχει υποστηρίξει ενεργά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την παροχή όπλων και άλλης στρατιωτικής βοήθειας. Όπως έγραψε η Washington Post, η Βρετανία βοήθησε το Κίεβο να καταρτίσει ένα σχέδιο για την περσινή αντεπίθεση, η οποία κατέληξε σε αποτυχία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Times, ο επικεφαλής του Αμυντικού Επιτελείου των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, βοηθά κρυφά τις Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά σχέδια και συγκεκριμένα, βοήθησε το Κίεβο στην ανάπτυξη στρατηγικής για επιθέσεις σε πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σχολιάζοντας την πληροφορία αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι το Λονδίνο εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα