ΑΘΗΝΑ
23:03
|
28.05.2024
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας της Λετονίας καθώς τα σοβιετικής κατασκευής τρένα του χρειάζονται ρωσικά ανταλλακτικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της ΕΕ να αυτοπυροβοληθεί με την επιβολή των «αυστηρότερων» κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ σε αδιέξοδο, με τους κατασκευαστές να εγκαταλείπουν μαζικά την Ευρώπη για καλύτερες συνθήκες (και χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας) στο εξωτερικό. Αλλά οι περιορισμοί έχουν και άλλες, λιγότερο καλά αναφερόμενες επιπτώσεις.

Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας της Λετονίας Pasažieru vilciens (PV) προέτρεψε το κοινοβούλιο της χώρας να ανακαλέσει τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση αγοράς ανταλλακτικών για το τροχαίο υλικό ρωσικής και λευκορωσικής κατασκευής, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά, το απόθεμα των σοβιετικής κατασκευής τρένων του θα μπορούσε γρήγορα να σταματήσει και να παραλύσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η εταιρεία ανέφερε σε έκκληση προς τους νομοθέτες που μοιράστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

Εάν δεν γίνει μια λογική εξαίρεση, η PV θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το τροχαίο υλικό που κατέχει και διαχειρίζεται μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχει πλεόνασμα ανταλλακτικών, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι σε χρήση ήδη από αυτή την άνοιξη. Κατά συνέπεια, η PV θα αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών, φτάνοντας σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα υπάρχει αρκετό τροχαίο υλικό διαθέσιμο για την εξασφάλιση ασφαλών και συνεχών υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών.

Μια ειδικά συσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων νέων αυστηρών απαιτήσεων για τις εταιρείες να αποκλείουν τα ρωσικής και λευκορωσικής παραγωγής αγαθά από την εξέταση σε μεγάλες αγορές.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι οι μόνες χώρες που κατασκευάζουν πολλά εξαρτήματα για τα σοβιετικής κατασκευής τρένα της Λετονίας, με την PV να λέει ότι η αντικατάσταση των εξαρτημάτων με ευρωπαϊκά ανάλογα είναι στην καλύτερη περίπτωση προβληματική και στη χειρότερη αδύνατη, καθώς δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.

Σοβιετικής κατασκευής τραίνο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ρίγα – Μόσχα.

Παρά τις «ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» τους και την ένταξη στην ΕΕ από το 2004, η Λετονία και άλλες χώρες της Βαλτικής δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και άλλες μετασοβιετικές χώρες που ανεξαρτητοποιήθηκαν, με τα σιδηροδρομικά τους δίκτυα να έχουν αναπτυχθεί σχεδόν αποκλειστικά κατά τη σοβιετική περίοδο.

Αφού οι Βρυξέλλες παρουσίασαν τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» των κυρώσεών τους κατά της Ρωσίας την άνοιξη του 2022, οι χώρες της Βαλτικής υπέστησαν μία από τις πιο σοβαρές υφέσεις στο μπλοκ, αντιμετωπίζοντας ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση των επιτοκίων και εξασθένηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος κυβερνητικός υπεύθυνος στη Λετονία Oleg Zykov δήλωσε στο Sputnik ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είχε μειωθεί κατά 68% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η PV είναι η μοναδική επιβατική σιδηροδρομική εταιρεία της Λετονίας, η οποία μεταφέρει έως και 18,6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως σε δέκα διαδρομές.

Η πλειονότητα του τροχαίου υλικού της κατασκευάστηκε από την Rīgas Vagonbūves Rūpnīca (RVR), μια θρυλική κατασκευάστρια εταιρεία σιδηροδρομικών οχημάτων και τραμ που ήταν γνωστή σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ. Αφού η RVR έκλεισε τη δραστηριότητά της το 2017, η PV έμεινε εξαρτημένη από τους Ρώσους και Λευκορώσους παραγωγούς που εξακολουθούν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για αυτά τα τρένα. Η Λετονία άρχισε να αγοράζει τρένα από την τσεχική Skoda Vagonka το 2019 μετά από μια ακατάστατη συζήτηση για τις δημόσιες συμβάσεις, στην οποία η RVR δεν είχε καν ληφθεί υπόψη. Η εταιρεία με έδρα τη Ρίγα κατασκεύασε τους τελευταίους της συρμούς για τους σιδηροδρόμους της Λευκορωσίας το 2008 και πέρασε τα τελευταία της χρόνια μαραζώνοντας χωρίς παραγγελίες πριν χρεοκοπήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα από την Κύπρο αύριο, ο εμίρης του Κατάρ

Ενδυνάμωση του ΕΣΥ ζήτησε από τη Ρόδο ο Ανδρουλάκης

Πέθανε από καρκίνο ο Γιώργος Προβόπουλος

Πυρά Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ για το νέο μακελειό στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα