ΑΘΗΝΑ
12:03
|
19.05.2024
Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τελετή που θα λάβει χώρα 7/5 στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Μόσχας).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ορκιστεί για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τελετής που θα ξεκινήσει στο Κρεμλίνο το μεσημέρι ώρα Μόσχας την Τρίτη 7 Μαΐου.

Ο Πούτιν έχει ήδη ορκιστεί τέσσερις φορές. Το 2000, ο 47χρονος υποψήφιος έλαβε την υποστήριξη του 52,94% των Ρώσων, το 2004 -του 71,31%, το 2012 -του 63,6% και το 2018 -του 76,7%. Στις εκλογές του Μαρτίου 2024, ο Πούτιν, ο οποίος είναι πλέον 71 ετών, υποστηρίχθηκε από το 87,28% που αποτελεί ρεκόρ.

Οι ρωσικές αρχές σχεδίασαν μια ειδική τελετή ορκωμοσίας από την εποχή της εκλογής του Μπόρις Γέλτσιν για δεύτερη θητεία το 1996. Η διαδικασία έχει υποστεί κάποιες ασήμαντες αλλαγές από τότε, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της παραμένουν ανέπαφα.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η σημερινή τελετή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αλλά με «ορισμένες αποχρώσεις». Οι λεπτομέρειές τους παραμένουν άγνωστες.

Το παραδοσιακό πρωτόκολλο συνεπάγεται ότι ο πρόεδρος θα μεταβεί στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου από το κτίριο Νο 1 του Κρεμλίνου, όπου βρίσκεται το επίσημο γραφείο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα περπατήσει μέσω των αιθουσών των Ταγμάτων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αλεξάνδρου του Νέβα μέχρι την αίθουσα του Αγίου Ανδρέα, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή. Στη συνέχεια, ο αρχηγός του κράτους θα περπατήσει στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Κρεμλίνου μέσω της Κόκκινης Στοάς και θα χαιρετήσει τους στρατιωτικούς του Προεδρικού Συντάγματος που θα παρελάσουν σε σχηματισμούς.

Μέχρι την άφιξη του Πούτιν στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, οι προσκεκλημένοι θα έχουν πάρει τις θέσεις τους στην αίθουσα του Αγίου Ανδρέα του Μεγάρου του Κρεμλίνου και οι σταυροφόροι της σιωπηλής διμοιρίας ασκήσεων του Κρεμλίνου θα φέρουν στην αίθουσα την Εθνική Σημαία της Ρωσίας και τη Σημαία του Ρώσου Προέδρου (ο δικέφαλος αετός τοποθετημένος πάνω σε τρίχρωμο) και στη συνέχεια το Έμβλημα του Προέδρου και το Σύνταγμα, πάνω στο οποίο ο Πούτιν θα κρατήσει το χέρι του κατά την ορκωμοσία.

Στις 7 Μαΐου, το Κρεμλίνο είναι κλειστό για περιηγήσεις στα αξιοθέατα και η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο κατόπιν ειδικών προσκλήσεων. Αναμένεται ότι αρκετές χιλιάδες προσκεκλημένοι θα παραστούν στην ορκωμοσία, συμπεριλαμβανομένων μελών της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας της Ρωσίας. Στην τελετή θα παραστούν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της Κρατικής Δούμας (το άνω και το κάτω τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου), αξιωματούχοι της προεδρικής διοίκησης και κυβερνήτες.

Στην τελετή στο Κρεμλίνο παρευρίσκονται επίσης οι παραλήπτες του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, οι κάτοχοι του τίτλου του Ήρωα της Ρωσίας, κληρικοί από τα κυριότερα θρησκευτικά δόγματα, ξένοι πρέσβεις, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, επιστήμονες, προσωπικότητες του πολιτισμού, αθλητές και δημοσιογράφοι.

Προεδρικά καθήκοντα

Στις 7 Μαΐου 2024, ο Πούτιν θα δώσει και πάλι τον προεδρικό όρκο που επιβεβαιώνει τη θέση του ως «αρχηγού του κράτους και εγγυητή του Συντάγματος και των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών». Ο Πρόεδρος «λαμβάνει μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της και για τη διασφάλιση της συντονισμένης λειτουργίας και αλληλεπίδρασης όλων των οργάνων της κρατικής εξουσίας».

Σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, ο επικεφαλής του κράτους καθορίζει τις κύριες κατευθύνσεις της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, επιλύει θέματα ρωσικής ιθαγένειας, απονέμει κρατικά βραβεία και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να χορηγεί χάρη.

Ο Πρόεδρος έχει ευρείες εξουσίες στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης της Ρωσίας σε διεθνείς υποθέσεις, της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και της επικύρωσης διεθνών συμφωνιών.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Στην αρχή της νέας προεδρικής θητείας του, ο Πούτιν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης στις 8 Μαΐου και θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των κρατών που θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Η επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα βρίσκεται τώρα στα σκαριά.

Νέος πολιτικός κύκλος

Κατά την προηγούμενη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του που πραγματοποιήθηκε πριν από έξι χρόνια, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μια σύγχρονη και δυναμική χώρα, έτοιμη να αναλάβει τις προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί σε αυτές με όλη της την ενέργεια, διότι «η ιστορία δεν συγχωρεί ποτέ την αδιαφορία και την ασυνέπεια, τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία και ο λαός της πρέπει να εργαστούν με αυτοπεποίθηση και επιμέλεια σε τομείς στους οποίους δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί αποτελέσματα και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.

Μας περιμένουν νέα πολύπλοκα καθήκοντα και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τα φέρουμε εις πέρας. Πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε το 2018. “Τούτου λεχθέντος, θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η οποία φτάνει αιώνες πίσω, η Ρωσία αντιμετώπισε μια σειρά από σκοτεινές περιόδους και προκλήσεις και αναγεννήθηκε κάθε φορά σαν φοίνικας από τις στάχτες, επιτυγχάνοντας ύψη που έμοιαζαν ανέφικτα για άλλους. Αυτές οι προκλήσεις χρησίμευσαν ως σκαλοπάτι για τη Ρωσία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δομινικανή Δημοκρατία: Στις κάλπες στη σκιά της βίας στη γειτονική Αϊτή

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα