ΑΘΗΝΑ
13:29
|
19.05.2024
Δίχως να έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση σχετικά με την εκεχειρία, το Ισραήλ εισβάλλει στην Ράφα προκαλώντας άλλη μία ανθρωπιστική καταστροφή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) εισήλθαν στην πόλη Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης, ανέφερε η εφημερίδα The Times of Israel.

Νωρίτερα, ο IDF δήλωσε ότι πραγματοποιούσε στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις της Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της Ράφα. Ήχοι από πυροβολισμούς και εκρήξεις ακούγονται σε πλάνα από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, που προβάλλονται από αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια.

Ένα μήνα μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει την επανέναρξη χερσαίων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν συγκεντρωθεί στο νότιο τμήμα της Γάζας μεταξύ των διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Σούφα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών του Μαΐου, τα στρατεύματα εισήλθαν στη λωρίδα και κατασκεύασαν ένα δρόμο που θα χρησίμευε ως σημείο εκκίνησης για επιθετικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και η παράταση των διαπραγματεύσεων αυτών έδωσε μόνο περισσότερο χρόνο στις IDF για να προετοιμάσουν την επίθεση. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Χαμάς αποδέχθηκε την εκεχειρία. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ είχε ήδη άλλα σχέδια.

Η επιχείρηση προς τη Ράφα είναι γεγονός, ο πληθυσμός της Γάζας αποσύρεται ήδη από την πόλη προς τα βόρεια και τη θάλασσα, όπου έχει δημιουργηθεί η ανθρωπιστική ζώνη. Αναμένεται νέα έξοδος από το νότο, καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο προς τη Μεσόγειο. Δυστυχώς πρόκειται μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ οι Παλαιστινιακές πολιτοφυλακές – τις οποίες στοχεύει το Ισραήλ – δεν θα έχουν ακόμη διαλυθεί πλήρως.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Δομινικανή Δημοκρατία: Στις κάλπες στη σκιά της βίας στη γειτονική Αϊτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα