ΑΘΗΝΑ
18:12
|
19.05.2024
Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ κατά του Βελιγραδίου και της κινεζικής πρεσβείας στην πόλη.
Ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα κατά της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, που διαπράχθηκαν πριν από 25 χρόνια, δεν πρέπει να ξεχαστούν, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του για τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο του οποίου διανεμήθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγραψε ο Σι:

Σήμερα είναι η 25η επέτειος από το κατάφωρο χτύπημα του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία, στο οποίο σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι – ο Σάο Γιουνχουάν, ο Ζου Σινγκού και η σύζυγός του Ζου Γινγκ. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό. Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί μια τέτοια τραγική ιστορία.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σινο-σερβική φιλία, η οποία εδραιώθηκε με το αίμα των συμπατριωτών του, θα συνεχιστεί και υποσχέθηκε να εργαστεί για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian δήλωσε σε ενημέρωση ότι ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα βάρβαρα χτυπήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τόνισε ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτέθηκαν παράνομα σε ένα κυρίαρχο κράτος χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Παράλληλα, ο διπλωμάτης δεν απάντησε στο ερώτημα αν ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να επισκεφθεί το μνημείο των θυμάτων της επίθεσης στην πρεσβεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία.

Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 1999, ενώ στις 7 Μαΐου, ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού, χτυπήθηκε η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν.

Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 2.500 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και ζημιές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι γιατροί καταγράφουν τις συνέπειες της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου, που οδηγεί σε αύξηση του καρκίνου.

Ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία στις 5-10 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα