Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν ορισμένα όπλα εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα της Γάζας.
«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την αντιμετώπιση της Ράφα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές».
Παρά τη σθεναρή και ηχηρή αντίθεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καθυστερήσει μια αποστολή χιλιάδων βομβών προς το Ισραήλ και δήλωσαν ότι επανεξετάζουν τις μελλοντικές παραδόσεις. Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της αποστολής βομβών – μερικά από τα πιο καταστροφικά πυρομαχικά στα δυτικά στρατιωτικά οπλοστάσια – ενώ κατέθετε ενώπιον της Γερουσίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε απογοητευμένη από την κίνηση αυτή.
Τα όπλα που καθυστερούν οι ΗΠΑ σχετίζονται με μια μελλοντική παράδοση, οπότε η κίνηση αυτή είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο. Αλλά δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο το Ισραήλ βομβαρδίζει, πιθανότατα θα επηρεάσει τα μελλοντικά πλήγματα αρκετά σύντομα.
Ο ισραηλινός στρατός, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα επιλύουν τις διαφωνίες «πίσω από κλειστές πόρτες».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική πίεση – από ορισμένους Δημοκρατικούς και τμήματα του αμερικανικού κοινού – να περιορίσει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενων θανάτων αμάχων και επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι καμία νέα προμήθεια βοήθειας δεν παραδόθηκε στη Γάζα μέσω δύο πυλών στο νότο από τότε που τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στη νότια Ράφα και ανέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος με την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα.
Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει «πρωτοφανή» βοήθεια σε θέματα ασφάλειας από την αρχή του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των συμμάχων επιλύονται «πίσω από κλειστές πόρτες με έναν αντικειμενικό τρόπο».
Αλλά ένα ηγετικό στέλεχος του κόμματος Likud του κ. Νετανιάχου στο Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή Newshour του BBC ότι πιστεύει ότι πίσω από την απόφαση να σταματήσει η παράδοση των βομβών κρύβονται εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες των ΗΠΑ.
«Διαφωνώ εντελώς ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο Boaz Bismuth, μέλος τόσο του ισραηλινού κοινοβουλίου όσο και της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας.
«Δεν πρόκειται να προμηθεύσουμε τα όπλα και τα βλήματα πυροβολικού», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στη συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη.
Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ορίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη Ράφα ως χερσαία επιχείρηση. «Δεν έχουν εισέλθει στα πληθυσμιακά κέντρα. Αυτό που έκαναν είναι ακριβώς στα σύνορα», είπε.
«Αλλά το έχω καταστήσει σαφές στον Νετανιάχου και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να λάβουν την υποστήριξή μας, αν πράγματι πάνε σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα».
Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ για να σκοτώσουν αμάχους στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ είχε παραβιάσει κάποια «κόκκινη γραμμή», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη».
Τα σχόλια ισοδυναμούν με την πιο έντονη προειδοποίηση του προέδρου για μια πιθανή χερσαία εισβολή στη Ράφα και σηματοδοτούν την πρώτη φορά που είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν τις αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ.
Η Ράφα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για την παροχή βοήθειας και τη μοναδική έξοδο για τους ανθρώπους που μπορούν να διαφύγουν, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Το πέρασμα παρέμεινε κλειστό το πρωί της Τετάρτης, αλλά ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επαναλειτουργεί το κοντινό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο είχε κλείσει για τέσσερις ημέρες λόγω των πυρών ρουκετών της Χαμάς.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αρχίσουν να εκκενώνουν τα ανατολικά τμήματα της πόλης Ράφα, εν όψει μιας «περιορισμένης», όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης για την εξόντωση μαχητών της Χαμάς και τη διάλυση των υποδομών.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, παράλληλα με την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων. Στο Κάιρο, αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις μέσω μεσολαβητών.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ «συνεχίζονται και δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες μας» και ότι οι ΗΠΑ έχουν επανεξετάσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.