ΑΘΗΝΑ
14:18
|
20.05.2024
Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπεται η κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.
Ηραίο Σάμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα πως ολοκλήρωσε την μελέτη πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίο της Σάμου που συμπεριλαμβάνεται από το 1992 στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας και στον αρχαιολογικό χώρο και σε οκτώ κτίσματα που βρίσκονται εντός του περιφραγμένου χώρου.

Όπως γνωστοποιήθηκε προβλέπεται η κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Αυτό προϋποθέτει την εγκατάσταση υπόσκαφου αντλιοστασίου και υπόσκαφης δεξαμενής νερού.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, δήλωσε πως μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης, θα επιχειρηθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη της υλοποίησης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για το Ηραίο της Σάμου

Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα.

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Ηραίον φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως τόπος κατοικίας ήδη από το β’ μισό της 5ης χιλιετίας π.Χ., ενώ τεκμηριώνεται η ύπαρξη εκεί σημαντικού οχυρωμένου οικισμού της Μέσης και ύστερης Εποχής του Χαλκού, με μεγάλες οικίες και δημόσια κτίρια. Σχετικά με τις λατρείες που ασκούνταν στον οικισμό αυτό όμως οι πληροφορίες είναι λίγες ενώ δεν τεκμηριώνεται αδιάλειπτη συνέχειά τους κατά το διάστημα μετά την εγκατάλειψη του οικισμού.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή του Βωμού του ιερού, όπως:

Ένα πρώτο πλακόστρωτο δάπεδο του 1700-1600 π.Χ. στο οποίο βρέθηκαν κωνικά κύπελλα ανάλογα με μινωικές θρησκευτικές πρακτικές.

Ένα δεύτερο πλακόστρωτο δάπεδο Mυκηναϊκής περιόδου (περ. 1445/1415–1000 π.Χ.) με ενδείξεις βωμού από ωμόπλινθους.

Ένας λίθινος βωμός σε στρώμα του 1000 π.Χ.


Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στο Ηραίο της Σάμου βρισκόταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα.

Από τις ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν 125 χρόνια τεκμηριώνεται πως ήταν δίπτερος ναός ιωνικού ρυθμού με 105 κίονες ύψους 11 μέτρων. Από τους 105 κίονες, σήμερα, μένει όρθιος μόνον ένας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα