ΑΘΗΝΑ
09:00
|
20.05.2024
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών με εστίαση στην μεταφορά αερίου από το Μπακού στη Σόφια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν και η Βουλγαρία υπέγραψαν την Τετάρτη κοινή δήλωση για την ενίσχυση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης μετά από συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Η Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε ανακοίνωση μετά την τελετή κατά την οποία ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του που επισκέφθηκε το Μπακού, Ρούμεν Ράντεφ, υπέγραψαν τη δήλωση μετά από συνομιλίες σε στενή και διευρυμένη μορφή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπογράφηκε συμφωνία κοινού κωδικού από τις αντιπροσωπείες τους, καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης (MoU) για τη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας και ένα άλλο που αφορά την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και την Asarel Investment με έδρα τη Βουλγαρία.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση, ο Αλίγιεφ αναφέρθηκε ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησής του με τον Ράντεφ ότι η ατζέντα τους είναι πολύ ευρεία και ότι οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς.

«Οι τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών μας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Εννοώ την εταιρική μας σχέση και, φυσικά, τους ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο Αλίεφ.

Είπε ότι το Μπακού χαίρεται που οι δύο χώρες συνεργάζονται σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αναφέροντας ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία αυξάνονται και ότι ελπίζουν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος.

«Έχω προσκαλέσει τον κ. Πρόεδρο να συμμετάσχει στην COP29 και ελπίζουμε να τον ξαναδούμε τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, οι ομάδες μας εργάζονται στενά για το έργο του καλωδίου πράσινης ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα και ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να ευδοκιμεί», πρόσθεσε.

Ο Ράντεφ από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «περισσότερο από ικανοποιημένη» με την ενεργειακή συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η συνεργασία ενισχύει όχι μόνο τη διμερή μας συνεργασία αλλά και τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί συνολικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές νέες ευκαιρίες. Χαίρομαι που έχουμε μια ισχυρή επιχειρηματική αντιπροσωπεία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ορισμένα κορυφαία έργα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συλλυπητήρια από ξένες κυβερνήσεις για την απώλεια Ραϊσί

Χαμάς: Ο Ραϊσί στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα